Hyvää Pääsiäistä!

Italian pääsiäinen: se olisi ollut hienoa kokea. Sen ajan kun olemme asuneet Italiassa, olemme kuulleet kyllä Italialaisten tavasta juhlia pääsiäistä, valtavista pääsiäismunista, juhlakulkueista ja tapahtumista, joita järjestetään toreilla. Mutta mitään emme ole saaneet kokea. 
 

Muutimme keväällä 2019. Muuton aikana olimme kyllä paljon yhteydessä esimerkiksi mieheni kouluun pääsiäisen aikoihin, josta meille vastattiin Pitkänäperjantaina. Silloinhan on pyhä, ihmettelimme! Italiassa se ei kuitenkaan ole vapaa päivä, niin kuin Suomessa. Italiassa ne tärkeimmät päivät ovat 1. ja 2. Pääsiäispäivä eli sunnuntai ja maanantai.

Olen kuullut sanonnan: " Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi:" monesti Joulun ja Pääsiäisen tienoilla. Sanonta kuuluu karkeasti, että Jouluna ollaan perheen kanssa, Pääsiäisenä kavereiden ja muiden tärkeiden ihmisten kanssa. Italiassa kevät on pitkällä Pääsiäisen aikaan, joten yleensä ymmärtääkseni 2. Pääsiäispäivää on vietetty piknikin merkeissä puistoissa viettäen aikaa ystävien kanssa.

2020 Pääsiäisjuhlat oli peruttu Koronan vuoksi, samoin 2021 pääsiäinen vietetään oman perheen kesken. Samoin kävi Karnevaalin. Ehkäpä ensi vuonna pääsemme näkemään niin Karnevaalin kuin Pääsiäisriehat, mikäli täällä olemme.
Naapurin antama Suklaakukko.
Sen vähän, mitä voin kertoa Italialaisesta pääsiäisestä: Uskonto on vahvasti läsnä. Pääsiäinen on Katolisen kirkon suurimpia juhlia Jeesuksen ylösnousun kunniaksi. Tämän vuoksi ihmiset menevät ehtoolliselle sekä vievät kuulemma ruokia ja oliivipuun oksiakin siunattavaksi kirkkoihin. 

Suomessa lapset käyvät virpomassa, Italiassa pidetään oliivipuun oksian tuomassa turvaa ja suojaa. Mekin askartelimme viime vuonna esikoulun ohjeella oliivipuun oksia, mutta minnekään emme saaneet mennä. Tänä vuonna haimme oikeat oliivipuun oksat pihalla olevasta puusta, jotka koristelimme suomalaiseen tyyliin värikkäillä kangasliuskoilla ja kukilla. 

Italiassa on yksi vallan mukava pääsiäisperinne: täällä syödään valtavia suklaamunia. Kaupat myyvät kymmeniä eri merkkisiä pääsiäismunia. Esimerkiksi Kinderin yli 200 gramman muna sisältää kunnollisen lelun lapsille. Kalleimmat munat tehdään omien toiveiden mukaan käsityönä. Sisälle näihin erityismuniin voi piilottaa kalliitakin koruja, mikäli muna on sinulle varta vasten tehty. 

Sixpack munia ja ihana vanha kukko.
Pääsiäisloma on kouluista ainakin meillä kuuden päivän pituinen. Aikuiset kuitenkn joutuvat menemään töihin Italiassa usein pitkänäperjantaina. Vain sunnuntai ja maanantai ovat vapaita ja kaikki kaupat Lidliä lukuunottamatta on suljettu.

Koska itse en voi kertoa tarkemmin Italian tavasta juhlia Pääsiäistä, suosittelen lukaisemaan Heidinitalia -blogista tarkemmin tämän maan tavasta! Heidi on kirjoittanut tänä vuonna Umbrialaisesta Pääsiäisestä hienon postauksen!

Hyvää Pääsiäistä kaikille!


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti vain tykkäämään ja seuraamaan! Sieltä löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia ja ruoka-aiheisia juttuja!

Kommentit

Katsotuimmat