Alkukohinaa

Kirjoitettu: 3.huhtikuuta 2019

Innostus, ahdistus, kauhu, onni... mielentila muuttui joka toinen päivä uskosta epäuskoon. Olin pahimmillani varmasti maailman huonoin vaimo. 

Mieheni oli keksinyt, että lähdemme ulkomaille. Hän halusi opiskelemaan. Suomessa ei kaikki mennyt niinkuin Strömsöössä, sanottakoon. Hän halusi lentää, ei tehdä muuta. Eli olimme tässä, pohtimassa muuttoa maahan, jossa olimme käyneet pariin otteeseen lomalla; Italia. Olisimme muuttamassa pieneen kaupunkiin Pohjois-Italiassa, jossa mieheni saisi toteuttaa unelmansa. 

Minä olisin kotona nuorimman tytön kanssa. Olin jo kysellyt esimieheltäni töistä mahdollista hoitovapaata, sillä olin palaamassa työelämään vanhempainvapaan jälkeen näinä päivinä. Mieheni opiskelujen loputtua, minulla olisi työpaikka vielä jäljellä. Vanhempi tyttö menisi mahdollisesti  uudessa kotimaassa päivähoitoon, jotta hän oppisi kielen ja saisi kavereita uudessa maassa.

Asioita oli paljon selvitettävänä:
  • Saisimmeko Pitää Kelan etuudet tämän 1,5vuoden seikkailun aikana? Mitä etuuksia maksetaan ulkomaille? Mitä ei? 
  • Saammeko edes lainaa koulutukseen? Me kun olemme asuneet aina vuokralla, joten vakuutena ei ollut antaa omistusasuntoa, tai muutakaan..
  • Emme kumpikaan puhu italiaa, ei yhtään! Kieltä olisi hyvä osata ja opiskella, että sillä pärjäisi uudessa maassa!
  • Mitä kaikkea lapsien kohdalla tulee huomioida? Nuorimmainen on täyttämässä pian 1 vuotta, vanhempi syksyllä 5 vuotta.. neuvolat, rokotukset, lääkärikontrollit?
  • Mitä kaikkea meidän pitää huomioida koiramme kohdalla? Matkaako hän ruumassa vai matkustamossa? Saako hän kokonsa puolesta matkustaa edes matkustamossa? 
  • Mitä kaikkea emme ole ehtineet vielä huomioimaan tässä ajassa, mikäli muuttoon olisi enää kuukausi? 
Yritin googlettaa mahdollisimman paljon, mutta jäin kaipaamaan lisätietoa. Päätin esitellä itseni ja tilanteeni Facebookin Suomalaiset Italiassa- ryhmässä. Täällä avuliaat suomalaiset antoivat hyviä käytännön neuvoja minulle. Opiskeluasioissa paljoa tietoa ei sielläkään tullut, mutta Kelan avuliaat ja oikeasti ystävälliset asiantuntijat opiskelija- ja maastamuuttopuolelta vastasivat nopeasti kysymyksiini. 


Tämän blogin idea onkin auttaa niitä, jotka ovat pohtineet lähtöä opiskelemaan Italian puolelle tai muualle Euroopan Unionin sisälle. Tervetuloa seuraamaan tätä kauhunsekaista hyppyä kohti tuntematonta!

Kommentit

Katsotuimmat