Apua, Kelan tukiasiat ulkomailla opiskellessa!

Kirjoitettu: 10.huhtikuuta 2019

Kela.. tuo monien inhoama laitos, jota ilman harva voi elää. Itsellä ei oikeastaan ole koskaan ollut ongelmia Kelan kanssa. Aina on asiat selvinnyt kysymällä, tekemällä valituksia mielestäni vääristä päätöksistä, olemalla ystävällinen, vaikka pinnaa olisi kiristänyt. 


Kelasta oli todella paljon kysyttävää, sillä halusin saada faktatietoja tulevaan tilanteeseen. Aluksi kirjoitin kaikki kysymykset ylös paperille, jotta muistaisin kaikki asiat.  Voin kertoa, että tuo kuvassa oleva yksi sivu ei riittänyt kysymyksiin, vaan niitä oli useampi sivullinen. Tämän jälkeen soitin heidän asiakaspalveluun. Asiakaspalvelija ei itse osannut antaa tarkkoja vastauksia kysymyksiin, joten hän laittoi kiireellisenä yhteydenottopyynnön opintotukipuolen asiantuntijalle, joka soittikin seuraavana päivänä. Saimme kuitenkin samalla tilaukseen lapsillemme Eurooppalaiset sairausvakuutuskortit, jotka heiltä puuttuivat vielä. 

Opintotukiasioista vastaava asiantuntija ei osannut vastata muihin, kuin opintotukikysymyksiin. Hän kertoi, että liikennelentäjäksi opiskeleville suomalaisille on maksettu kaikki opintotuet mm. Espanjaan, Britanniaan ja Islantiin. Italiaan hän ei muistanut kenenkään vielä hakeneen tukia, mutta sanoi, ettei sillä ole teoriassa estettä. Kun kyseessä on Toinen EU-maa asiat järjestyvät helposti. Asiantuntija mainitsi, mikäli olisimme lähteneet esimerkiksi rapakon toiselle puolelle, olisi tukiasiat paljon haastavammat selvittää. Lopullinen päätös kuitenkin tulisi vasta hakemusten laiton jälkeen. Meille maksettaisiin ulkomaille opinto- ja asumistuki, huoltajan korotus opintotukeen ja saisimme Valtiontakauksen opintolainaan, mikäli koulu on julkisenhallinnon valvoma. Lopussa hän laittoi yhteydenottopyynnön kiireellisenä maastamuuttopuolen asiantuntijalle, joka soitti taas seuraavana päivänä koskien muita tukia ulkomailla asuessa. 

Maastamuuton asiantuntija kertoi, että opiskella saa EUn alueella Suomen sosiaaliturvan piirissä, vaikka opiskelu kestäisi yli kuusi kuukautta. Kela katsoo, että yli kuusi kuukautta ulkomailla asuva on vakinaisesti ulkomailla, eikä enää Suomen sosiaaliturvassa. Päätoimisilla opiskelijoilla ja heidän perheenjäsenillä on kuitenkin eri tilanne, joten tämä ei koskenut meitä. Itse saan pitää lapsilisän ja lapsiemme alle 16-vuotiaan vammaistuet. Kotihoidontukea ei ulkomaille maksettaisi, vaikka olisin hoitovapaalla kyseisen ajan. Ulkomaille muuttaessa opiskelujen vuoksi asiantuntija sanoi, että kotikunta kannattaa pitää Suomessa. Vain oleskelukunta siirretään väliaikaisesti ulkomaille. Tällöin myös terveyspalvelut saadaan Suomessa, silloin kuin siellä vieraillaan. 

Kirjoja ei siis kannata opiskelujen aikana siirtää pois Suomesta uuteen kotimaahan! Mikäli minä menisin töihin ulkomailla oleskeluaikana, kaikki tämä muuttuisi täysin. Kaikki tämä on kerrottu ja kirjattu meidän perheen tilanteen kautta, aina kannattaa tarkastaa Kelasta oman perheen tilanne hyvissä ajoin. Kelan nettisivut on päivitetty ja selkeytetty meille tavan tallaajille, joten tietoa löytää sieltä paljon helpommin kuin muutama vuosi sitten! Ja kysyvähän ei tieltä eksy, väittää vanha sananlasku! 

Kommentit

Katsotuimmat