Uusi koti kullan kallis

Kirjoitettu: 15.toukokuuta 2019

Emme voineet jäädä hotelliin kuin yhdeksi yöksi, sillä se oli viikonlopuksi täyteen buukattu. Aamupalan jälkeen kokosimme kasaan tavarat ja lähdimme sovittuun tapaamiseen asunnonvälityksen kanssa. Italiassa n. 90% vuokra-asunnoista vuokrataan välitystoimistojen kautta, harvemmin suoraan yksityiseltä. Välitystoimistot ottavat palkkion, joka on yleisesti yhden kuun vuokra. Lisäksi jos vuokraisäntä ei maksa vuokrasta jotain tiettyä veroa, maksaa myös vuokrasopimuksen laillistaminen joitain satasia. Näin meille selvitettiin asunnonvälitystoimistossa.

Asunnonvälityksessä meitä katsottiin oudosti, kun astuimme sisään lasten, koiran, matkalaukun ja koiran kuljetuskopan kanssa. He pahoittelivat, ettei heillä ollutkaan tarjota meille kalustettua asuntoa. Ainoa tarjolla oleva kolmio oli keittiöllä ja vessalla kalustettu, mutta huonekaluton. Myös asunnon vuokra oli paljon yli meidän budjetin. Italiassa pitää ollakin tarkkana, millaisen asunnon on vuokraamassa:
  • asunto voi olla kalustettu: hyvällä tuurilla petivaatteet, pyyhkeet ja astia voi kuulua vuokraan
  • siellä voi olla valmiina vessa ja keittiö kaapistoineen ja helloineen
  • siellä ei ole mitään: ei pönttöjä, suihkuja, keittiön kaappeja, lavuaareja.. vain tyhjät huoneet
Tästä emme lannistuneet, sillä mieheni koulu oli järjestänyt myös iltapäivälle toisen tapaamisen. Kävelimme takaisin keskustaan päin ja keskusaukiolle ihmettelemään. Siinä naureskelimme kodittomuutta, mieheni otti meistä kuvan, josta rajasi kaikki matkalaukut pois. Etsimme netistä uuden koiraystävällisen hotellin, joka sattuikin olemaan lähellä. Itsellä oli vaikea ymmärtää, että olimme muuttaneet tähän maahan, sillä asuimme hotellissa, söimme hotellin aamupalaa, elimme kuin lomalla ollessa.

Veimme tavarat hotellille ja lepäsimme hetken ennen lähtöä seuraavaan asunnon välitystoimistoon. Välittäjällä olikin meille hetivapaa, kalustettu asunto lähellä juna-asemaa. Välittäjä oli ymmärtänyt, että tarvitsisimme asunnon vasta 1.6. alkaen ja oli aikamoinen pommi, kun kerroimme tarvitsevamme asunnon mahdollisimman nopeasti, sillä muuttokuorma oli tulossa kokoajan kohti Italiaa! Tavaramme olisi viikonlopun aikana täällä ja meidän pitäisi tietää, minne tavarat sijoitettaisiin: kotiimme vai jonnekin varastoon. Välittäjä kertoi, että usein asunnon saannissa voi mennä vähintään viikko, ennen kuin avaimet saisi. Tämä aiheutti oman paniikkinsa minulle! Sovimme tapaamisen asunnolle mahdollisimman aikaisin seuraavaksi aamuksi, jotta saisimme asiat etenemään nopeasti!

Seuraavana aamuna odottelimme vesisateessa välittäjän tuloa annettuun osoitteeseen. Kävimme katsomassa asuntoa ja olimme erittäin tyytyväisiä siihen! Sovimme ottavamme asunnon ja lähdimme hotellille odottamaan puhelua välittäjältä. Välittäjä ilmoittikin nopeasti, että voimme tehdä vuokrasopimuksen iltapäivällä, mutta avaimet saataisiin ehkä lauantaina tai sunnuntaina. Mukanamme meidän tulisi tuoda ensimmäisen kuun vuokra, mielellään käteisenä. Olin onneissani, olimme saamassa kodin, mutta kumpi tulee ensin: asunnon avaimet vai tavaramme! Apua!

Kävimme seuraavana päivänä tekemässä vuokrasopimuksen. Sopimusta tehdessä välittäjän puhelin soi, joka kertoi ilouutisen: saisimme avaimet vieläkin nopeammin! Vuokraisäntämme voisi tullakin jo seuraavana päivänä eli perjantaina toimistolle tapaamaan meitä ja antamaan yhdet kotiavaimet meille. Eli saisimme perjantaina avaimet kotiin ja tavaramme tulisi jo heti viikonlopun aikana! 


Perjantaina menimme toimistolle tapaamaan vuokranantajaa ja viimeistelemään vuokrasopimuksen. Veimme kiitoksena välittäjälle ja vuokranantajalle kukat viereisestä kukkakaupasta. Välittäjän mukaan ihme oli tapahtunut, kun saimme asunnon käytännössä kahdessa päivässä! Pääsimme muuttamaan uuteen kotiimme päivää ennen tavaroidemme saapumista, aika hyvä ajoitus mielestämme. Ainoa ongelma muutossa oli, että asunnon jääkaappi oli rikki. Se oli pieni miinus siihen verrattuna, että saimme kodin, tavarat tulisi pian ja uusi jääkaappikin saapuisi parin arkipäivän päästä. Meillä oli vihdoin koti Italiassa! 

Kommentit

Katsotuimmat