Syksyn säveliä

Elokuun loppupuolella sen haistoin ensimmäisen kerran. Olin lukenut siitä myös somessa. Kesä olisi väistymässä syksyn tieltä: monet ihmiset Suomessa kertoivat ja päivittivät statuksia sosiaaliseen mediaan syksyisistä lämpötiloista ja sääilmiöistä, ensimmäisistä ruskeista lehdistä, viileistä illoista, koulun alkamisesta.. Rakastin Suomen syksyissä niitä kirpeitä aamuja, kun töihin polkiessa alkoi huomata öiden olleen lähellä pakkasta. Niitä raikkaita viiden asteen aamuja, vaahteran ja koivujen keltaisia, punaisia ja oransseja lehtiä, kaikkiaan ruskaa.

Samoihin aikoihin myös täällä huomasin, että kuumimmat ilmat alkoi olla takana päin. Enää ei lupailtu yli 35 asteen helteitä. Päivien lämpötilat tippui syyskuun alussa alle 30, toisella viikolla oltiin jo lähempänä 20 kuin 25. Muutamana päivänä lämpötila saattoi käydä 30 asteessa. Sadepäiviä luvattiin enemmän, vaikka ei sitä sadetta aina lopulta tullutkaan. Naapurimme mukaan tämä oli normaali syyskuun sää. Hyvällä tuurilla näitä parinkympin kelejä olisi luvassa lokakuun loppuun ennen marraskuun kylmiä, kosteita ja sumuisia säitä. 

Sään kylmenemisen lisäksi huomasin, että kaskaat olivat hiljentyneet puissa. Kesäkuun lopussa kun huuto alkoi yllättäen. Itse laitoin ulos takin päälle illalla ensimmäisen kerran syyskuun ekalla viikolla, ensimmäisen kerran sitten toukokuun sateiden. Ulkona oli 23 astetta, ja se tuntui kylmältä.
 Puista alkoi tippua lehtiä, nurmikko ei enää vihertänyt. Syksy saapui myös Italiaan.  

Loppupuolella syyskuuta sää oli edelleen päivisin lämmin, mutta aamut, illat ja yöt saattoivat olla reilun kymmenen asteen. Aamuisin tytön kanssa pyöräillessä eskariin tarvitsin pitkät housut ja takin. Päivisin Auringossa oli lämmintä, miltei kuuma, mutta tuuli ja varjot olivat viileitä. Tytärtä hakiessa olin jo kuitenkin vaihtanut kevyempään vaatetukseen. Tuttuja pukeutumisen haasteita myös Suomesta. Iltaisin lämpötila tippui hitaasti lähemmäs 15. Tuntui, että sää oli viilentynyt kuunvaihteessa yhdessä yössä kymmenellä asteella keskikesän helteistä. Yllätyin kuinka nopeasti syksyisemmät ilmat valtasi kesän.

Olisi aika tarkastaa oma ja tyttöjen vaatekaapin sisällöt. Tämän tein aina Suomessakin liian aikaisin. Syysvaatteille tilaa, pienet ja kesävaatteet pois. Ja kun homma olisi valmis, tuli taas parin päivän helteet takaisin. 
On kaikkiaan mielenkiintoista nähdä millaiseksi Italian syksy ja talvi muuttuu. Millaisia vaatteita oikeasti tarvitsemme syksyn tullessa, entäpä talvella? Ovatko tyttöjen Suomesta otetut talvivaatteet liikaa? Monet kertovat, että talvet ovat kylmiä ja kosteita, mutta ei sentään Suomeen verrattuna kylmiä? Syksy ja talvi kestää kuulemma marraskuusta helmikuuhun, maaliskuussa taas lämpenee.. Olen huomannut pohtivani yhtä hämmentävää kysymystä: pudottaakohan palmu talveksi lehdet?

  

Kommentit

Katsotuimmat