Madonna del Fuoco

Hyvää Madonna del Fuocon päivää! Kyseessä on suuri paikallinen juhlapyhä, jonka tapahtumat juontaa 1400-luvulle kotikaupunkimme katoliseen poikien kouluun.
 
Madonna del Fuoco patsas Katedraalin edustalla.

4.2.1428 aamuyöllä kyseisessä koulussa syttyi tulipalo, joka tuhosi koko rakennuksen. Palo sai alkunsa unohtuneesta tulisijasta ja kesti usean päivän. Lopulta koko talo tuhoutui kivijalkaa lukuun ottamatta. Yllätys olikin suuri, kun rakennuksen raunioista löytyi Neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta esittävä puinen taulu täysin ehjänä. Kuinka taulu säilyi monta päivää liekkien sisällä? Taulu oli tehty uudella tekniikalla puulle eikä sen tekijästä tai taustasta ole säilynyt tarkempaa tietoa. Taulu siirrettiin palopaikalta kaupungin pieneen ja vanhaan Katedraaliin heti seuraavana sunnuntaina. 

 
Näin Madonna del Fuocosta tuli kaupunkimme suojelija. Tarinan mukaan maallisen tulen lisäksi Hän suojelee kaupunkilaisia myös Helvetin tulelta. Kaupungin asukkaat alkoivat asettamaan samanlaisia kuvia muun muassa kotiensa ovien edustalle suojelemaan. Tänäkin päivänä näitä ikoneita löytyy sieltä täältä kaupunkia, kun silmänsä pitää auki. Tapahtuman lähipäivinä koululaiset muistavat Madonnaa viemällä kukkia ja piirrustuksia Hänen patsaansa luokse, joka sijaitsee 1600-luvulla valmistuneen Katedraalin vierellä.

Madonna del Fuocoa juhlitaan kaupungissamme 4.2. alkaen seuraavaan sunnuntaihin. Torilla on yleensä tapahtumia ja siellä myydään makeaa aniksella ja rusinoilla maustettua Madonna del Fuoco- leipää. Lisäksi ihmiset laittavat pienen punaisen valon, kuten kynttilän tai pienen lampun ikkunalaudalle 3.-4.2. väliseksi yöksi muistuttamaan tulipalosta ja kaupungissa tapahtuneesta ihmeestä. Illalla huomasin, kuinka naapurimme ikkunalla paloi pieniä punaisia kynttilöitä. Itsekin katselin sopivan näköistä kynttilää kaupassa, mutta kuvituksena oli jäljellä vain muita pyhimyksiä.

Patsaan kukitus vuonna 2020
2020 juhlaa juhlittiin todella kovassa tuulessa. Aamupäivällä tuulen nopeudeksi ilmoitettiin hieman yli 40km/h, iltapäivälle puuskien vauhdiksi arvioitiin jopa 60km/h. Kovasta tuulesta huolimatta lähdimme katsomaan kaupunkimme juhlahumua keskustan ja Katedraalin aukioille ja sen lähiympäristöön. Ihmisiä oli todella paljon liikkeellä, samoin kaupustelijoita. 

Torilla oli niin makean- kuin suolaisen nälkään myyntikojuja, koru- ja vaatemyyjiä, lähes mitä vain tarjolla. Minua jäi harmittamaan, etten löytänyt yhtäkään myyjää, joka olisi myynyt tuota kuuluisaa kuvaa, jonka vuoksi juhlaa juhlittiin. Löysin kuitenkin myyntipisteen, josta sain ostettua Madonna del Fuoco- leivoksen, tai ainakin lähelle alkuperäistä. Leivoksessa ei ollut rusinoita ja kaikissa kojuissa myytiin monia erilaisia versioita, jotka sisälsivät vanilja-, suklaa- tai nutellatäytteitä. Ostamani leivos oli samantyyppinen kuin suomalainen peruspulla, mutta siinä oli vahva Aniksen maku.

Vuosi 2021 ja paperikukat.
Toissavuonna vuonna esikoinen oli tehnyt koulussa luokkalaistensa kanssa paperiset kukat ja piirrustukset, jotka opettajat veivät edeltävänä viikonloppuna Katedraalin edessä olevan Madonnan patsaalle. Opettajat toivoivat että tulevan pitkän viikonlopun aikana perheet kävisivät katsomassa Madonnan patsasta ja ihastelemassa paperikukka -koristeita. Muuten juhlallisuuksia ei tuonna vuonna ollut Koronan vuoksi. Puolet liikkeistä oli suljettu, toinen puolikas myi tuotteita -50% alennuksella. Ihmisiä oli todella paljon liikkeellä. Niin paljon, että minua alkoi tuolloin jopa välillä ahdistamaan ihmispaljoudessa käveleminen perheeni kanssa.

Viime viikon keskiviikkona eskarilaiset lähtivät bussilla keskustaan ja jokainen lapsi vei kukan Madonna del Fuocon patsaalle. Lisäksi lapset kävivät katsomassa pyhää kuvaa kirkon sisällä. Tänä vuonna Madonnaa ja ihmettä taas juhlitaan vanhalla tyylillä: keskustassa on markkinat, lapset ovat käyneet viemässä patsaalle kukkia ja piirrustuksia, ostamme Madonna del Fuoco-leipää ja syömme sitä välipalaksi. Enää minun ei tarvitse etsiä kyseistä kuvaa, sillä esikoinen toi sellaisen eräältä kouluretkeltään. Nyt kuva koristaa olohuoneen seinää tuoden myös meille turvaa.

Italiassa eri alueilla on paikallisia juhlapyhiä, kuten meillä Madonna del Fuoco. Päiväkodit ja koulut ovat tuolloin kiinni ja kaupat ovat auki sunnuntain aukioloilla, osa kaupoista on myös suljettu. Esimerkiksi Bolognassa tämä päivä on aivan normaali arkipäivä ja heillä on vuorostaan omia pyhäpäiviä, jotka meillä ovat arkipäiviä.

Paikallisten pyhien lisäksi Italiassa vietetään osittain samoja pyhiä kuin meillä Suomessa, kuten Uudenvuodenpäivä, Loppiainen, 2.pääsiäispäivä, Vappu, Joulu- ja Tapaninpäivät. Italian arkipyhiä ovat lisäksi Fasismista vapautumisen päivä 25.4., Kansallispäivä 2.6., Marian taivaaseen astumisen juhla 15.8., Pyhäinmiestenpäivä 1.11. sekä Marianpäivä 8.12. Poikkeuksellisesti Italiassa Pitkäperjantai, Helatorstai ja Jouluaatto ovat tavallisia arkipäiviä.

Lähteet:
http://mariancalendar.org/madonna-del-fuoco-our-lady-of-the-fire-forli-emilia-romagna-italy/
https://www.roman-catholic-saints.com/our-lady-of-fire.html
http://www.webcal.fi/it-IT/festivita.php


Madonna del Fuoco


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti vain tykkäämään ja seuraamaan! Sieltä löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia ja ruoka-aiheisia juttuja!

Kommentit

Katsotuimmat