Festa del papà, Festa di San Giuseppe

Isänpäivää vietetään eri puolilla maailmaa eri aikoina. Suomessa kyseistä juhlaa juhlitaan marraskuun toisena viikonloppuna. Syy marraskuussa isien juhlintaan on erikoinen: 1940-luvulla pohjoismaiden kauppiaat halusivat lisätä myyntiään hiljaisella kaudella ennen joulua ja sopivat, että sielläkin alettaisiin juhlia isänpäivää Amerikan tyylillä, josta kyseinen juhla on lähtenyt 1900-luvun alusta. Tanskaa lukuunottamatta Pohjoismaat viettävät isänpäivää samana päivänä. Tanskassa isänpäivää juhlitaan 5. kesäkuuta, Yhdysvalloissa ja suurimmassa osassa maailmaa juhannuksen aikoihin kesäkuun kolmantena viikonloppuna, Saksassa isänpäivä on enemmän Miestenpäivä, jota juhlitaan Helatorstaina kesän lähestyessä.


Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa isänpäivää juhlitaan vuorostaan 19.3. riippumatta mikä viikonpäivä on. Isänpäivää juhlitaan katolisissa maissa katolisen kalenterin mukaan ja samalla juhlitaan Festa di San Giuseppea. Suomalaisittain Pyhä Joosef on Jeesuksen isäpuoli ja Marian aviomies. Festa di San Giuseppea on vietetty 1800-luvun lopulta asti ja vielä 1970-luvulle kyseinen juhlapäivä oli palkallinen vapaapäivä. San Giuseppe on perheen isien ja yleisen kirkon suojelija.

Maassa maan tavalla sanoinkin miehelleni 2019 marraskuussa. Ilkeänä kieltäydyin juhlimassa isänpäivää tuolloin vedoten tulevaan Italialaiseen isänpäivään. Äitienpäivää täällä juhlitaan samaan aikaan kuin Suomessakin. Normaalisti ymmärtääkseni paikalliset olisivat juhlineet isiä ja San Giuseppea, mutta tänäkin vuonna kyseiset juhlat on tietenkin peruttu. Ehkäpä ensi vuonna pääsemme maistamaan iseille tehtyjä italialaisia erikoisleivoksia.

2020 esikoisen koulusta tuli isänpäiväviikon alussa sähköpostilla ohjeet, kuinka tehdään isänpäiväkortti. Liitteenä olivat kuvia isästä ja pojasta/tyttärestä, kuva Pyhästä perheestä sekä runot niin omalle isälle kuin Pyhälle Joosefille. Teimme esikoisen kanssa kortin ja käänsimme italian kielisen runon suomeksi, jonka esikoinen kirjoitti omin käsin korttiin. 2021 teimme taas isänpäiväkorttia etäopetuksessa: opettaja lähetti Classroom-ohjelman kautta meille pohjan kortista ja ohjeet sen tekoon. Lapset kävivät etätunnilla läpi, miten kortti tulee tehdä ja tekivätkin sen kotiläksynä. Eskoinen varmisti vielä opettajalta, saako kirjoittaa korttiin suomea, sillä isänsä ei ymmärrä italiaa. Opettaja antoi myöntävän vastauken nauraen.

Suomessa meillä oli tapana viettää äitien- ja isänpäivä yhdessä perheenä. Kävimme yhdessä lenkeillä, katsoimme Formula-lähetystä, söimme pizzaa, vietimme päivän yhdessä. Viime vuonna vietämme päivän yhdessä, mutta ilman lenkkejä tai Formuloita, valtion pakottamana neljän seinän sisälle. Lämpöä oli luvattu +21 astetta. Tänä vuonna auringosta huolimatta lämpöä on luvattu vain +10, joten yritän ehtiä tekemään Nutella-kakun Ella Kannisen Kotona Italiassa -kirjan ohjeen mukaan. Jäätelöä ei tee mieli. Edelleen nauttikaamme pakotetuista yhdessäolosta pelaillen sekä herkuista nauttien.

Mieheni rakastaa värikkäitä sukkia ja viime vuonna hän saikin jopa kuudet parit iloisen värikkäitä Happy sockseja: kolmet tavalliset ja kolmet kesäversiot koulua varten. Miehelläni on koulussa pukukoodi, joka kieltää shortsien ja sandaalien käytön jopa +35 kesähelteessä. Tänä vuonna ostimme lahjaksi pienet jalalliset olutlasit, joita hän on kaivannut muutosta asti. 


"Minulle, isä, sinä olet kaunis, ja se riittää!
Kaunis, koska kun hymyilet, valaiset ympäristöäsi.
Kaunis, koska äänesi täyttää ilman.
Kaunis, koska eleilläsi teet minut onnelliseksi.
Kaunis, koska olet osa minua!"


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti vain tykkäämään ja seuraamaan! Sieltä löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia ja ruoka-aiheisia juttuja!

Kommentit

Katsotuimmat