Zona Rossa, karanteenista terveisiä!

Tiistai-aamuna se astui voimaan: koko Italia on karanteenissa. Italian pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti karanteenin laajenevan koko maan kattavaksi.

Emilia-Romagnan alueella eilen maanantaina tartuntoja oli lähes 1 400, joista vain noin 600 oli kotona sairastamassa. Loput 800 sairastunutta oli sairaalahoidossa, joista 90 henkilöä oli teho-osastolla. Näin suurista luvuista huolimatta kotikaupungissamme sairastuneita on tähän mennessä vain kolme henkilöä. Kaikkiaan Italiassa oli maanantaina sairastuneita päälle 9 000. Erään lääkärin mukaan Italiassa on n. 4 000 tehohoidon paikkaa, mikä on todella vähän, jos sairaalahoitoa tulee arvioiden mukaan tarvitsemaan 300 000. Uutisten mukaan 10% sairaalahenkilökunnasta on sairastunut ja sänkypaikkoja tehdään jatkuvasti lisää. Karanteenilla ja erilaisilla suluilla yritettiin välttää taudin räjähdysmäinen leviäminen. Yrityksistä huolimatta Korona sai maan sekaisin ja levisi vauhdilla.


Kuva: Ministero della Salute

Jos pari viikkoa sitten minulle olisi kerrottu, että Korona-virus iskee näin, en olisi uskonut. Meidän perhe suunnitteli Rooman matkaa ensi viikolle mieheni koulun vuoksi. Emme onneksi ehtineet varaamaan junamatkoja saati yöpymispaikkoja, jotka nyt pitäisi perua. Vaikka Roomassa tilanne olisikin tällä hetkellä hyvä, emme halua lähteä liikkumaan julkisilla kulkuvälineillä. En tiedä saisimmeko edes.. Sosiaalinen media täyttyy kaupungin ja ministeriöiden infosta, kuinka varautua Koronaan. Yllä olevassa kuvassa esimerkiksi mainitaan, että pidä tauti ulkona olemalla itse sisällä. 

Vaikka kaupungissamme tilanne on vielä hyvä, alkaa tilanne näkyä katukuvassa: aasialaisten ylläpitämät puhelinkaupat, myymälät ja ravintolat sulkivat ovensa paria lukuunottamatta jo ainakin viikko sitten. Paikasta riippuen sulku on merkitty loppumaan ensi viikosta huhtikuun alkuun. Meidän perheellä on prepaid-liittymät, jotka olemme käyneet lataamassa kyseisissä puhelinkaupoissa. Tällä kertaa puhelimet piti ladata netin kautta ilman asiakaspalvelua. Näiden kauppojen lisäksi Facebookin kirpputori-ryhmistä osa on sulkenut ryhmän toistaiseksi vedoten siihen, ettei ihmisten suositella ottavan kontaktia toisiinsa nyt. Kaupoissa Korona näkyy kehoituksissa pitämään metrin väli toisiin ihmisiin jonottaessa, joissain kaupoissa kassoilla on kiinnitetty lattiaan tarroja metrin välein merkiksi, toisissa kaupoissa on desinfiointiaineita valmiina kauppakärryjen vero-osien desinfiointia varten, kasvisosastoilla jo muutenkin on pitänyt käyttää kertakäyttöhanskoja hedelmiin ja vihanneksiin koskiessa, mutta nyt hanskoja käytetään koko kauppareissun ajan. Erään naisen yskiessä kaupassa, hänen oli heti kerrottava syy yskälleen ja itsekin allergiaoireita kärsivänä saan pidätellä aivastusta ja nenän niistämistä ulkona ollessa..
 

Illalla kaupassa oli yllättävän vähän tavaraa jäljellä. Lihaosasto, hedelmät, kasvikset ja kananmunat olivat lähes kaikki ostettuja. Uskon, että tieto kaupungissamme olevasta kolmesta positiivisesta tapauksesta, on saanut ihmiset taas hamstraamaan. Tänään voi tilanne olla vielä huonompi karanteenin astuttua voimaan, joten meidän perhe välttää kaupassa käyntiä. Ihmispaljoudesta ei kannata mennä, varsinkaan kun siihen ei ole tarvetta. Menemme huomenna katsomaan tilanteen kauppojen hyllyiltä, kun tilanne on aavistuksen tasaantunut alkupaniikista. 

Minulta onkin paljon kyselty, miten saamme vietettyä aikaa tyttöjen kanssa. Koulut jatkuvat etäopintoina, jopa eskarissa. Esikoulun opettajat laittavat joka arkipäivä yhden videon, jossa he askartelevat tai kertovat satuja. Video jaetaan Whatsapp-ryhmässä, josta katsomme ne yhdessä. Olemme muun muassa askarrelleet veneen paperista, värittäneet suolaa ja askarrelleet siitä sekä kuunnelleet sadun Nooan arkista. Lisäksi olemme alkaneet maalata isoa taulua, askarrelleet ballerina-tossut ja ulkoilleet naapurien lasten kanssa omalla pihalla.

Nuoremman fysioterapiassa olemme voineet käydä vielä normaalisti. Myös naapurini lapsi käy samassa paikassa fysioterapiassa ja hän kertoi monien vanhempien peruuttaneen lastensa fysioterapian viruksen pelossa. Tänään ohi kävellessä huomasin heidänkin pitävän maskeja kasvoilla.

Tilanne on paha, sitä on turha kieltää. Kuka nyt haluaisi kuukausitolkulla kotona kyyhötellä? Ainoa lohtu on se, että sää sentään on ollut mukava muutamia sadepäiviä lukuunottamatta. Kevät ja ötökät tulee Koronan kaveriksi.


Tilastotietoja Koronasta:

Kommentit

Katsotuimmat