40 päivää karanteenia

Kirjoitan tämän blogitekstin osittain Facebookin päivityksistäni, joita olen tehnyt pitkin karanteeniamme. Lisään ajatuksiani näistä viikoista ja asioita, mitä eri viikoilla on tapahtunut. Elämme nyt kuudetta viikkoa karanteenissa, joista kaksi enimmäistä olivat omaehtoisia. Tällä viikolla ministeriö ilmoitti, että karanteeni tulee jatkumaan ainakin 13.4. asti.
Tyhjä puisto, kukat saavat kasvaa villinä.
Karanteeni sana tulee muuten Italian sanoista quaranta giorni= 40 päivää. 1300-luvun Venetsiassa laivoissa olevien ihmisten ja eläinten tuli odottaa satamassa 40 päivää ennen maihinnousua. Tällä pyrittiin välttämään Mustan surman leviäminen maihin. Tauti kuitenkin levisi kaikkialle Eurooppaan paitsi Suomeen ja Islantiin.


1. viikko (24.2.-1.3.)
Kun koulujen suluista ilmoitettiin uutisissa ja esikoisemme WhatsApp-ryhmässä sunnuntaina 23.2. oli Italiassa tiedotettu vasta 19 tartunnasta, myöhemmin kyseisen päivän luku nousi 157 tartuntaan. Kuolleita oli kolme. Olimme hämmentyneitä mieheni kanssa tilanteesta, niin kuin varmasti moni muukin. Sovimme pian, että kauppaan menee vain toinen meistä, lapset eivät enää pääsisi mukaan. Taloyhtiön pihalla voisimme ulkoilla ja välillä käydä lähipuistossakin. Ensimmäisellä viikolla kävimme vielä ostoksilla ja kävelyllä keskustan alueella, mutta pian lopetimme nämäkin lenkit.

Uutisten tultua ilmi, moni ryntäsi kauppaan. Itse olimme aiemmin sunnuntaina käyneet kauppakeskuksessa ja ihmettelimme hiljaista menoa. Luulimme hiljaisuuden johtuvan kaupunginosien omien karnevaalijuhlien järjestämisestä. Ryntäys kauppakeskuksen ruokakauppaan tulikin lähtömme jälkeen, kun uutinen tulevasta koulujen sulusta tuli julki. Illalla luin nettilehdestä, että Lidl sääteli asiakasmääriä ja Conad-ruokakauppa myi ei-oota. Itse emme lähteneet rynnimään vielä maanantai aamunakaan kauppaa, vaan odotimme ryntäyksen hiljentymistä illaksi. Illalla kaupasta löytyi vielä hyvin tarvikkeita ruuanlaittoon useammalle päivälle, tämä oli viimeinen kerta kun kävimme koko perhe yhdessä kaupassa.

Eniten tartuntoja oli Veneton ja Lombardian alueilla, eli "kaukana" meistä, ajattelin. Maanantaina, ensimmäisenä karanteenipäivänä tulikin jo ilmi, että myös Emilia-Romagnan alueella oli yksittäisiä korona-tartuntoja, lähin oli kolmen tunnin junamatkan päässä Modenassa ja muutama Riminissä.

Viikon lopussa uutisoitiin, että koulut pidetään vielä ainakin viikon suljettuina. Koulujen opettajat alkoivat järjestämään etäopetusta seuraavalle viikolle ja myös meidän eskarilaisemme sai pienimuotoisia tehtäviä, kuten askarteluohjeita ja iltasatuja opettajiltaan. Naapurimme poika kävi leikkimässä esikoisemme kanssa, jotta hänen vanhempansa pystyivät tekemään töitä kotona. Ensimmäinen viikko meni enemmänkin lomaillessa, emmekä osanneet ajatellakaan, mitä oli vielä tulossa. Ensimmäisellä viikolla tartunnat nousivat 157:stä 1 701:n, kuolleita oli viikon loppuessa 41.


2. viikko (2.-8.3.)
Maaliskuun alkuun oli luvattu huonoa säätä ja aloin suunnittelemaan enemmänkin tekemistä eskarilaisen arkeen. Kävin hakemassa erilaisia maalaus- ja askartelutarvikkeita arjen iloksi sadepäivien varalle. Suunnittelimme yhdessä taulun, jota maalasimme useampana päivänä tulevaksi isänpäivälahjaksi, jota vietettäisiin muutaman viikon päästä Italiassa. Yritin rytmittää arkeamme: aamupäivisin askarrellaan ja leikitään, päivälevolla katsellaan esimerkiksi elokuvia, iltapäivällä jatkuu leikit tai askartelu. Esikoinen pääsi myös enemmän mukaan päivällisen valmisteluun ja opetteli tiskaamaan.
 
"Kaikki tulee olemaan hyvin."

Aasialaisten pitämät puhelin- ja sekatavarakaupat sekä ravintolat sulkivat ovensa viimeistään tällä viikolla määrittelemättömäksi ajaksi. Myös Facebookissa toimivat kirpputoriryhmien ylläpitäjät sulkivat ryhmiä. Me kävimme vielä kuopuksen kanssa fysioterapiassa, vaikka moni oli jo perunut aikansa.

Korona-tartuntojen määrä nousi loppu viikkoon mennessä 7 375, kuolleita oli 366.


3. viikko (9.-15.3.)
Koko Italia laitettiin karanteeniin meidän kolmannella karanteeniviikolla. Maanantaina sairastuneita oli reilu 9 000, joista 10% terveydenhuollon ammattilaisia. Meidän kaupungissa sairastuneita oli kolme.

Alkuviikosta huomasin kauppoihin tulleen metrin välein tarrat kassojen luokse, tuoretiskeillä oli myös teippaukset lattialla. Lisäksi tietyin väliajoin kuulutuksissa muistutettiin metrin välistä toisiin ihmisiin. Myyjillä oli maskit ja hanskat, kassoille ilmestyi pleksisuojat kassan ja ostajan välille. Hamstraamisen toinen aalto alkoi heti uutisen tultua julki. Kauppiaat muistuttivat lehdissä ja somessa, ettei ruoka ole loppumassa karanteenista huolimatta eli hamstraaminen olisi turhaa.

Naapurimme kiittelivät Italian valtion toimia Korona suhteen. Moni naapuri sanoi, että jos jotain olisivat tehneet toisin, he olisivat sulkeneet koulut jo viikkoa, kahta aiemmin.

Fysioterapeutti soitti ja kysyi mielipidettäni kuopuksen terapia-ajalle. Keskustelimme aiheesta ja peruin lopulta aikamme tältä viikolta. Sovimme, että katsomme ensi viikon uudelleen, kun tiedämme tilanteesta enemmän.

Sunnuntaina koiran kävelyllä huomasin ensimmäisen kerran tosissaan karanteenin vaikutuksen. Aamulenkillä ei kävellyt kukaan vastaan, vaikka sää oli kaunis. Ainoat ihmiset olivat ne, jotka joutuivat jonottamaan ulkona ruokakauppaan päästäkseen. Heistäkin lähes kaikilla oli maskit kasvoillaan. Kerroin miehelleni, kuinka orpo olo on ilman maskia. Jos viikko kaksi sitten ihmettelin näitä maskin pitäjiä, nyt minusta tuntui, että minäkin tarvitsisin sellaisen kauppaan! WHO uutisoi, ettei terveiden tarvitse pitää maskia, mutta jotkin maat ilmoittivat maskipakosta kodin ulkopuolella. Italiassa tätä ei vielä ollut, mutta aloin kaipaamaan kaupassa käydessä jotain suojaa kasvojeni eteen. Toisaalta astmaatikkona kuuluin riskiryhmään, jonka vuoksi myös maskin käyttö olisi suositeltavaa. 


Viikon loppuun tartuntojen määrä oli noussut 24 747, kuolleiden määrä räjähtänyt sadoista reiluun 1800.
 
"Pysy kotona." Kuvakaappaus Flightradar- appsista 16.3.2020



4. viikko (16.-22.3.)
Viikko virallisen karanteenin alun jälkeen pihallemme tuli Polizia Locale, eli paikallinen poliisi. He pyysivät minua ja lapsiani sekä naapuria lapsineen siirtymään koteihimme, sillä ulkona ei saanut kokoontua isolla porukalla. He kertoivat, että pihalla saa olla, mutta vain yksi perhe kerrallaan. Aiemmin pihalla oli ollut enemmän ihmisiä ja naapurimme oli varmoja, että joku oli soittanut poliisin. Ymmärrän kyllä soittajia, Korona ei ole leikin asia ja kuka tahansa voi olla oireeton kantaja.. Pahimmillaan poliisi olisi voinut antaa meille 400-3 000 € sakot.

Jossain vaiheessa valtio myös lanseerasi ulkona liikkumiselle asiakirjan, joka tuli täyttää joka kerta jopa kauppaan mennessä. Asiakirjassa tuli käydä ilmi mistä ja minne on menossa sekä syy ulkona olemiselle. Ilman asiakirjaa saattaisi poliisi antaa useamman sadan euron sakon. Ja mikäli olet todettu positiiviseksi Koronalle, saattaa pahimmillaan saada syytteen kuolemantuottamuksesta. Asiakirja muuttuu lähes päivittäin ja on vaikea pysyä ajantasalla, milloin se on muuttunut. Olen tullut päätökseen, että voin heittäytyä ”tyhmäksi” näiden kanssa. Mikäli minut pysäytetään, näytän passin ja jotenkin täytetyn asiakirjan ja toivon parasta. Italian kieleni ei ole kohentunut niin hyväksi, että virallisia papereita osaisin täydellisesti täyttää!
 

Kuopuksellemme oli varattuna lääkäriaika tälle viikolle, joka yllättäen kyllä pidettiin sovitusti. Tässä vaiheessa fysioterapiat oli peruttu, sillä vain akuutit tapaukset hoidettiin. Sain oman maskin fysioterapeutiltamme tapaamiseen, jota olen pitänyt siitä lähtien joka kerta kauppaan tai apteekkiin mennessä. Ennen maskin laittoa tai poisottoa pesen aina kädet, jotta maski pysyy mahdollisimman puhtaana. Koiran kanssa lenkeillä en ole maskia käyttänyt.

Tällä viikolla esikoisen koulu järjesti myös Skype-puhelun oppilaiden ja opettajien kesken. valitettavasti juuri hetkeä ennen puhelua naapurin poika tuli pyytämään esikoistamme leikkimään, joten hän ei malttanut oikein odotella puhelua. Puhelu kärsi myös paljon häiriöstä ja kaikki eivät päässeet jostain syystä linjoille, joten sovimme uuden yrityksen myöhemmäksi.

Viikon aikana myös kauppoihin tuli lisää tiukennuksia. Kaupat pysyi suljettuna sunnuntaisin ja muiden päivien aukiolo olisi vain 9-18. Lisäksi lauantaisin saisi myydä vain ruokaa. Tämä selvisi minulle, kun vessastamme paloi lamppu. Viikon toinen kauppapäivä osui lauantaille, mutta en saanutkaan ostettua lappuja uusien tiukennusten vuosi.

Jopa koiran kanssa ulkoilua rajoitettiin. Mukana tulisi olla oma ja koiran passi, jotta koiran voi todistaa omaksi. Aiemmin kun koiria lainattiin naapurillekin, että he pääsisivät kotoaan ulos ”oikealla” syyllä. Lisäksi suuremmat lenkit kiellettiin ja koiria sai enää lenkittää ”kodin lähellä”. Meidän alueella ei tarkemmin ole informoitu, mutta esimerkiksi Bergamossa kuulemma koiraa ei saa viedä 200 metriä kauemmaksi kotoa. Lisäksi julkiset puistot suljettiin, hupipyöräily kiellettiin ja poliisien lisäksi kaupunkia alkoivat valvoa dronet taivaalta.

Kokonaisuudessaan tartuntojen määrä nousi neljännellä viikolla 59 138, kuolleita oli kaikkiaan 5 476. Bergamon kuvernööri Giorgio Gori kertoi, että kuolleiden määrä saattaisi oikeasti olla suurempikin. Useissa kodeissa ja hoitokodeissa oli menehtynyt vähän ajan sisällä useita vanhuksia, joita ei ollut testattu Koronalta. Eräässä 36 vuodepaikan omaavassa vanhainkodissa oli kuollut vuorokaudessa seitsemän asukasta.


5. viikko (23.-29.3.)
Viidennen karanteeniviikon alussa huomasimme koiramme olevan alakuloinen ja kipeä. Löysin hänen takajalastaan paiseen, josta valui tulehdusnestettä. Eläinlääkärin kanssa keskustelu meni näin:
 

Eläinlääkäri: Jalassa näkyy selkeä reikä. Onko teillä muita eläimiä, kuten koiria tai kissoja?
Minä: vain kaksi pientä lasta.
Eläinlääkäri: Lapset ei taida purra..
 

Kuopus oli heittänyt koiraamme duplolla jalkaan, mistä arvatenkin reikä johtui. Koiramme sai antibiootit ja kipulääkkeet sekä kaulurin. Kun kävin ostamassa antibiootteja ja kipulääkkeitä apteekista, tuli toinen asiakas ostamaan kertakäyttömaskeja, joita oli vihdoin tullut myyntiin. Kysynnän ja tarjonnan laki ajattelin, kun apteekkari kertoi maskin maksavan 7€/kappaleelta. Koronan alkuaikoina luimme uutisista, kuinka kaupat olivat nostaneet kertakäyttömaskien ja käsidesien hinnat kattoon ja kuinka Italian valtio alkaisi tutkimaan hintojen nousua. En tiedä lopputulemaa, mutta 7€ kertakäyttöisestä maskista tuntuu aika kirpaisevalta.

Viidennellä viikolla aloitimme myös kuopuksen fysioterapian Skypen kautta. Fysioterapeutti katsoi, mitä kuopus touhuaa kotona ja miten hän touhuaa. Tämän jälkeen hän antoi vinkkejä kotiharjoitteluun. Ensi viikolle sovimme uuden Skype-ajan. Myös esikoisemme pääsi juttelemaan uudelleen eskarilaisten kanssa Skypellä. Tämä keskustelu menikin jo vähän paremmin ilman teknisiä ongelmia. Lisäksi esikoinen alkoi leikkimään Suomessa asuvan ystävänsä kanssa pitkiä leikkihetkiä videopuheluiden avulla.

Tällä viikolla uutisoitiin 46 lääkärin kuolleen Korona-virukseen, 6 414 terveydenhuollon ammattilaista oli testattu positiiviseksi. Sakko ulkoilusta ilman syytä nousi 4 000€. Kokonaisuudessaan Italiassa oli nyt tartunnan saaneita viikon lopussa 97 689. Kuolleita oli jo yli 10 000, pahimmillaan yhden vuorokauden aikana kuoli 919 testattua henkilöä.

Meidän kotikaupungissamme tilanne on edelleen ihan hyvä. Kaupungissamme 120 000 asukasta,joista on 171 positiivista. Heistä yhdeksän on kuollut, 108 kotikaranteenissa, 54 sairaalassa, joista kuusi teho-osastolla. Eräs naapurimme on menossa testaamaan itsensä jatkuneen kuumeilun ja flunssaoireilun vuoksi. Ensi viikolla tiedämme tulokset.


6. viikko (30.3.-3.4.)
Lisää tiukennuksia ilmoitettiin taas. Lasten kanssa ei enää saanut olla ulkona, paitsi kävellen ja 200 metrin päässä kotoa. Lapsien ulkoiluun tuli koiriakin tiukemmat kiellot. Ulos ei enää saanut ottaa mukaan pyörää, potkulautaa saati palloa. Lapsen kanssa sai vain kävellä. Onneksi omalla parvekkeella saa pallotella ja nauttia auringon paisteesta pitkälle iltapäivään.

Saimme myös tietää, että karanteeni jatkuu ainakin pääsiäisen ohi 13.4. asti. Myös koulut ja esikoulut pidetään suljettuna kevätkauden loppuun. Tälläkin viikolla saimme Skypellä fysioterapia-ajan kuopukselle ja eskari-tapaamisen esikoiselle.
 
Hätä keinot keksii: kukkahiekkalaatikko

Naapurimme sai negatiivisen tuloksen, mutta lääkäri epäili hänellä olleen Korona-tartunta, joka on sekoittanut hänen immuunijärjestelmän. Tämän vuoksi kuukausia jatkunut kuume ja flunssan oireet ovat alkamassa uudelleen. Onneksi naapurimme oli viisas ja ulkomaan matkalta palattuaan ryhtyi omaehtoiseen karanteeniin jo ennen oireiden alkua.

Olemme eläneet nyt 40 päivää karanteenissa. Italiassa tähän päivään mennessä tartuntoja on tullut 119 827, kuolleita valitettavasti 14 681. Kaupunkimme Korona-luku on noussut 255, joista 61 on sairaalassa, kahdeksan teholla ja loput kotona eristyksissä. Yhteensä kuolleita on 16. Myös kaupungissamme on nykyään "Korona drive through", jossa on kolmen päivön aikana otettu 150 näytettä. Kaikkiaan tilastoja katsoessa pahin huippu (21.3.) näyttää olevan tällä hetkellä takana. Toivotaan, ettei lämpimät kevätpäivät nostata uudelleen lukuja. Toivotaan myös, että Suomen luvut pysyvät maltillisina ja ettei samanlaista tilastoja saada myös sinne.

Lopputulemana sanon: pysykää kotona, oikeasti.


Lähteet:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-italy-homes-insigh/uncounted-among-coronavirus-victims-deaths-sweep-through-italys-nursing-homes-idUSKBN2152V0

https://www.repubblica.it/cronaca/2020/03/27/news/coronavirus_situazione_italia-252433461/

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/19/2/12-0312_article

Kommentit

Katsotuimmat