Anniversario della Liberazione

Huhtikuun 25. päivä on Italiassa kansallinen juhlapäivä. Tänään Italian tasavalta juhlii natsimiehityksen loppumista ja Italian vastarinnan voittoa Toisessa maailmansodassa. Erityisesti päivällä kunnioitetaan niitä, jotka toimivat Italian vastarinnassa sissitaistelijoina taistellen Mussolinin joukkoja ja natseja vastaan.

Pieni väläys historiaa:
Toinen maailmansota alkoi Euroopassa 1939 Saksan hyökätessä Puolaan. Aluksi Italia pysyi puolueettomana, mutta 1940 se liittoutui Saksan kanssa. Yhdysvallat liittyivät sotaan 1941 ja Liittoutuneet, joihin Yhdysvallatkin kuuluivat, hyökkäsivät Italiaan Sisilian maihinnousulla vuonna 1943. Liittoutuneet jatkoivat hyökkäystään mantereelle onnistuen valtaamaan eteläisen Italian. Samaan aikaan Saksa miehitti pohjoisen Italian, josta tehtiin fasistien hallitsema Italian sosiaalinen tasavalta. Italia oli jakautunut kahtia ja taisteli syyskuusta 1943 sodassa kummallakin puolella: fasistien tasavaltana Akselivalloissa ja kuningaskuntana Liittoutuneissa.

Liittoutuneet saivat ajettua fasistit pois kaupunki ja alue kerrallaan, kulkien kohti pohjoista. 25.4.1945 Pohjois-Italian kansallinen vapautuskomitea (CLNAI) julisti virallisesti kapinan kertoen radiossa 
vallan muuttuneen myös Pohjois-Italiassa. Koko Pohjois-Italia vapautettiin fasisteilta toukokuun alkuun mennessä ja samalla päättyi yli 20 vuotinen diktatuuri sekä viisi vuotinen sota.
 
Ensimmäiseen ja Toiseen Maailmansotaan osallistui myös Intian Sikhit, sillä Intia oli tuollloin Yhdistyneen kuningaskunnan siirtomaa. Ainakin 2,5 miljoonaa intialaista soti ympäri maailmaa Akselivaltoja vastaan, johon Italiakin kuului. Nykyään Italiassa on kaatuneille Sikh-sotilaille omia hautausmaita, joilla muistetaan heidän osallisuutta historian tärkeissä sodissa. Myös meidän kotikaupungissa on hautausmaa muistopatsaineen. Toisen maailmansodan loputtua myös Intia sai itsenäisyyden vuonna 1947.

"We are today able to live with honour, dignity, and independence. In the war, they fought and died for us, wearing the Turbans. " 
-Sir Winston Churchill-

Huhtikuun 25. päivää pidetään symbolisena alkuna Italialle, josta tuli 2. kesäkuuta 1946 kansanäänestyksessä tasavalta. Kyseinen äänestys oli myös naisille suuri kunnia, sillä he pääsivät äänestämään tuolloin ensimmäistä kertaa Italiassa.
 
Kysyinkin pari vuotta sitten naapuriltani, näkyykö juhla täällä millä tavoin. Hän kertoi, että aikaisempina vuosina kaupunki on juhlistanut erilaisin tapahtumin keskustan aukiolla ja kouluilla. Hän kertoi amerikkalaisten pelastaneen Italian saksalaisilta. Tänä vuonna kaupungin pormestari piti puheen keskustassa sodassa kuolleiden muistoseinän luona. Viimeiset pari vuotta juhlallisuudet peruttiin koronan vuoksi, mutta tänä vuonna, 78 vuotta sodan loppumisen jälkeen keskustassa juhlitaan taas suuresti!

 Juhlapyhäksi päivä lisättiin tapahtuneesta seuraavana vuonna eli 1946. Viime vuonna lapsen koulussa heille jaettiin punaisia, vihreitä ja valkoisia t-paitoja. 

Päivän juhlintaan liitetään vahvasti myös vanha italialainen partisaanilaulu, nimeltä ”Bella ciao”, jota laulettaisiin tapahtumissa. Laulunsanoittajasta ei ole tietoa, mutta laulu on sanoitettu ja laulettu myös suomeksi.




Pohtiessani vastarintaa ja Toista maailmansotaa sekä niiden tuomia muutoksia, on hurja nähdä yhtenäisyyksiä tähän maailman tilanteeseen Euroopassa. Toivon täydeltä sydämeltäni, että myös Ukrainassa voidaan pian juhlia sodan loppumista. Slava Ukraini!

Lähteet:
https://www.globalis.fi/Maat/Italia
https://www.officeholidays.com/amp/holidays/italy/italy-liberation-day



*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti klikkaa linkkiä; tykkää ja seuraa! Löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia! Lukemisen iloa!

Kommentit

Katsotuimmat