Italian kielen opiskeluja kympistä sataan

Reilu puoli vuotta on vierähtänyt ja italian kielen sanoja sekä kielioppia otettu lisää haltuun. Olin juuri rohkaistunut keskustelemaan enemmän italiaksi naapurien kanssa, mutta nopeasti iskenyt Korona söi keskustelumahdollisuuksia paljon. Silloin tällöin juttelen parvekkeelta naapureille, mutta valitettavan harvaksi kerrat ovat jääneet. Päivittäin käytän aikaa 40-60 minuuttia opiskeluun kolmella eri sovelluksella. Tästä pääset lukemaan ensimmäisen tekstini uuden kielen opiskelusta!
 


Olen edelleen päivittäin käyttänyt Duolingo-sovellusta apunani, sovellus jopa onnitteli minua 1-vuotisjuhlan kunniaksi lauantaina 28.3. Minua alkoi marraskuun puolella kuitenkin tökkimään ainainen aivojumppa italia/englanti/suomi kielten välisessä pyörittämisessä. Olimme sairastelleet paljon, varsinkin lapset. Ehkä tämäkin alkoi syödä jaksamista, vaikka halua opiskella olikin.
 

Siksi otin Duolingon lisäksi suomenkielellä opiskelun mahdollistavan maksullisen Mondly-sovelluksen. Maksan Mondlysta alle 50€ vuodessa (4€/kk). Totesin tämän pienen panostuksen helpottavan paljon opiskelua, jotta voin opiskella Suomeksi uutta kieltä. Joulukuussa Mondly jäi vähemmälle, mutta helmikuusta alkaen olen käyttänyt sitä päivittäin.

Mondlyssa pystyn päivittäisen harjoittelun lisäksi valita erilaisten aihealueiden välillä. Erilaisia alueita on yhteensä 38, joista lähes jokaisessa on kuusi sanasto-aiheista osiota, keskustelutehtävä ja sanaston muistamisen testi. Joulukuussa opiskelin osia hotelli-asioinnista ja taksilla matkaamisesta, helmikuussa opiskelin erilaisia ruoka- ja juoma-aiheita. Maaliskuussa kävin läpi vuodenajat ja sää-osion. Duolingossa seurataan tarkasti aihe aiheelta tiukkaa järjestystä, jota ei voi muuttaa. Tykkäänkin Mondlyn tuomasta valinnan mahdollisuudesta. Päivittäiset oppitunnit antavat tietoa tulevista juhlista, kuukaudesta sen hetkisistä aihealueista, mutta lisäksi voin halutessani valita useista eri aihealueista opiskeltavaa. Lisäksi Mondlyssä voin harjoitella puhetta Duolingoa paremmin: jokaisessa aihealueessa on kohta, jossa voin keskustella robotin kanssa esimerkiksi ruuista, kahvilla käynnistä tai bussilla matkaamisesta. Myös ohjelman kuvitus oli mielestäni kiva ja mukavan leikkisä.
 

Vuoden vaihteen jälkeen aloin katsomaan enemmän italialaisia sarjoja kielen oppimisen kannalta. Valitsin Netflixistä enemmän nuorille suunnattuja ohjelmia, kuten Suburran ja Babyn. Korona-viruksen pahentuessa luin paljon myös Italian kielisiä uutisia. Yllätyin, kuinka paljon ymmärsin lauseita, sanoja ja asiayhteyksiä. Netflixin ja uutisten lisäksi laitoin englanninkielisin ohjelmiin, kuten The Walking deadiin, Italian kielisen tekstityksen. On hienoa huomata ymmärtävänsä koko ajan enemmän sanoja ja lauseita.

Edelleenkin ainoa haaste on puheen tuottaminen ja ymmärtäminen, ja sekös ärsyttää! Tiedän osaavani puhua italiaa jo vähän, mutta kynnys sen puhumiseen on Grand Canyonin kokoinen! Ja Korona ei siihen auta.. Ymmärrän, että puheeni voi olla sekavaa ja vaikeaselkoista ja kaukana oikeaoppisesta, mutta kaikkine haasteineen kuitenkin ymmärrettävää. Olen tehnyt huhtikuun puoleenväliin mennessä 3/4 Duolingon tehtävä-osioista, joten jotain siitä on päähän jäänyt.
Minulle suositeltiin huhtikuussa vielä kolmatta kielen opiskelu-sovellusta nimeltä Busuu. Vielä en ole sillä paljoa tehnyt, että osaisin siitä kertoa paljoa. Busuu vaikuttaa eniten kliinisimmältä, jollain tavoin opettajien tekemältä. Siinä opiskellaan 10 minuuttia päivässä, joten paljoa se ei aikaa lisää. Alussa tein ohjelman kielitestin, jonka mukaan Italian tasoni olisi B1. Kieltämättä päästin hämmentyneen naurahduksen tuloksesta! Enhän minä nyt niin hyvin osaa! Toisaalta testin tehtyä sain jonkinlaista varmuutta ja aloin kirjoittamaan enemmän italiaksi muun muassa talomme Whatsapp-ryhmään ja Italian kielisille tuttaville. Seuraavassa kielen oppimiseen liittyvässä päivityksessä kerron lisää kokemuksiani Busuusta.
 

Tässä muutamia hassuja sanoja, joita on tullut vastaan:
(L’) Elicottero - helikopteri
Ricarica - ladata
Dappertutto - joka paikassa

Tähän mennessä kuitenkin mielestäni kaunein oppimani Italian kielen sana on ”la balena”, joka tarkoittaa valasta.

Kommentit

Katsotuimmat