Italian rokotusohjelma

Italian rokote-ohjjelman luulisi olevan samanlainen kuin Suomen, mutta luulo on tässäkin asiassa tiedon väärti. 

Otimme selvää Italiaan muuttaessa, että Suomen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet olisivat riittävät niin meille kuin lapsille. Ulkomaille matkatessa kannattaakin tarkastaa rokotesuositukset esimerkiski rokote.fi:n sivuilta. Suositeltavaa olisi tietenkin ottaa myös A- ja B-hepatiitti- sekä meningokokkitautirokotteet, mutta lastenversiot rokotteista olivat muuton aikaan vuonna 2019 loppuneet Suomesta. Neuvolasta myös sanottiin, ettei aika enää riitä sairaanhoitajan vastaanotolle pitkien jonojen vuoksi, sillä muuttomme olisi alle kuukauden päästä. Päätimme, että pohdimme tätä asiaa myöhemmin Italiassa emmekä stressaisi tästäkin sadan muun asian päälle keskellä muuttoa. Neuvolasta saimme matkaamme Suomenkieliset todistukset annetuista rokotteista mukaamme helpottamaan asiointia Italian puolella.

Alkukesä menikin mukavan huolettomasti nauttiessa uudesta kotikaupungista. Kun saimme esikoisen kirjoille esikouluun, selvisi, että Suomen ja Italian rokotusohjelmat ovat aavistuksen erilaiset.




Saimme esikoulusta ohjeen viedä tyttäriemme neuvolakortit kuntamme ”Neuvolan rokotuspisteelle”, jossa ne kirjattiin ylös tietokantaan. Sairaanhoitaja huomasi pian, että lapsiltamme puuttuu Italiassa vaadittava B-hepatiittirokote ja suositeltava, muttei pakollinen Meningokokkitautirokote. 

Vuoden 2017 Tuhkarokko-epidemian vuoksi Italiassa kaikilla lapsilla tulee olla rokotukset todistetusti hoidettuna, mikäli haluavat kunnalliseen kouluun tai päiväkotiin. Myös monet yksityiset vaativat todistuksen voimassaolevista rokotteista ja meidän tapauksessa olikin kyseessä yksityinen esikoulu.

Saimme molemmille lapsille ajat puuttuvien rokotteiden antamista varten. Ennen rokotteiden saantia kummatkin lapset joutuivat tekemään verikokeen, jossa etsittiin B-hepatiittia verestä. Mikäli tulos oli negatiivinen, annettaisiin rokotteet. Italiassa molempien vanhempien on tultava lasten rokotukseen mukaan. Mikäli toinen ei pääse, pitää hänen henkilötodistuksestaan antaa kopio sekä selvitys, miksi hän on estynyt paikallesaapumisesta. Lapset saivatkin ensimmäiset rokotteet syys- ja lokakuussa 2019. Toukokuussa 2020 oli tarkoitus saada viimeiset B-hepatiittirokotteet, mutta Korona muutti hieman suunnitelmia tässäkin. Kuopuksen ajan saimme äkkiä puhelinsoitolla: toukokuun lopussa eräänä perjantaina ilmoitettiin että aika olisi heti maanantai-aamuna.
 

Emilia-Romagnan rokotusohjelma lapsille
Jäin pohtimaan, miksi samalla ei esikoiselle annettaisi puuttuvaa rokotetta, mutta jäin odottamaan hänelle aikaa. Heinäkuussa jo kysyin asiaa kuopuksen fysioterapeutilta, joka soitti rokotuspuolelle kysyäkseen asiasta. Saimmekin ajan heti seuraavalle maanantaille.

Myös mut lapsille pakolliset rokotteet on hoitunut kaupunkimme rokotepisteellä ilman mitään byrokratian miljoonarattaita. Kummankin lapsen tiedot löytyvät heidän tietokannasta, vaikka kirjoja heillä ei täällä olekaan. Olinkin käymässä kyseisellä paikalla taas kesällä 2023, kun vein kuopuksen erityisruokavaliohakemusta kunnalle. Samalla kysäisin 5-vuotiaiden rokotteista ja sainkin samantien ajan seuraavalle viikolle. Ainoa, mitä rokotukset ovat meille tulleet maksamaan on ollut hepatiittien verikokeet.

Korona-aikana Korona näkyi edelleen vahvasti kunnan rokotusaulassa. Toukokuussa 2020 pystyimme kävelemään suoraan rokotusaulaan, missä oltiin merkitty penkit tarkasti, että minne saisi istua ja minne ei. Heinäkussa mitattiin ensin lämpötila ja ohjeistettiin kiertotie aulalle. Myös käsidesiä käytettiin enemmän ja käyntimme jälkeen huoneen ovi ja penkit desinfioitiin. Myös aulan penkkejä putsattiin aina, kun joku nousi penkiltä. Nyt jo 2023 korona on unohtunut eikä siitä ollut merkkiäkään aulassa.

Esikoisemme sai viimeisen rokotteen ja todistuksen siitä koulua varten. Hän kammoaa ja pelkää rokotuksia yli kaiken, mutta halusi tehdä hoitajille piirustuksen rokotuksesta, joka annettiin käynnin yhteydessä. Lääkäri vielä lopuksi kertoi, että seuraavat rokotteet annettaisiin vasta 2027, mikä onnen hetki esikoiselle! Kuopuksen kohdalla rokotus on vaivainen paha, jonka jälkeen oli kiva näyttää hoitajille juuri irronneita hampaan paikkoja suusta. 

Kommentit

Katsotuimmat