Huh hellettä, kesä 2020

Viime vuonna kesä oli viileä, vaikka ei se meistä siltä tuntunut. Muuttaessamme toukokuussa toimme Suomesta sateet mukanamme: toukokuun ajan satoi, satoi ja satoi. Naapurit valittivat, etteivät eläissään olleet nähneet tällaista toukokuuta: kylmä ja märkä. Meille se oli liiankin tuttua. Asuntomme oli ollut kolme vuotta tyhjillään, joten elimme mukavan viileässä kodissa villasukat jalassa. Asunnon lämpötila oli mukavat 21-22°celsiusta koko toukokuun.
 


Kesäkuussa säät alkoivat lopulta lämpenemään ja heinäkuussa hellettä riitti hyvin. Ulkona kävellessä tuntui, kuin olisi täysillä olevan föönin edessä, niin kuumalta tuulikin tuntui. Yritimme käydä rannalla paikallisten tavoin viilentymässä, mutta merivesi ei viilentänyt oloa. Merivesikin tuntui kuumalta. Kotona sisällä lämpötila kipusi hiljaa korkeammalle ja elokuun lopussa kerran taidettiin ylittää 30°celsiuksen raja ennen säiden viilenemistä. Kaikkiaan kesä jatkui lähemmäs lokakuuta, vaikka takin laitoin ensimmäisen keran päälleni syyskuun puolivälissä. Kaikki sanoivat, että normaalisti kesäisin ulkona rikkoontuisi 40 asteen lämpötilat, mutta viime vuonna käytiin ”vain” 38 asteessa. Meillä oli luonnollisesti kuuma, mutta mikään viime kesässä ei kertonut meille, mitä oikeasti italialainen kesä voi olla! Ja mitä se voi olla ilman ilmastointia asunnossa!

Tänä vuonna olemme oleskelleet koko kevään kotona Koronan takia. Lämmöt muuttuivat ihanan kesäisiksi jo huhtikuussa, vaikka ulos emme päässeetkään. Toukokuussa huomasimme, että asunnon lämpötila ei enää laske tuuletuksesta huolimatta. Sisällä oli mukavat 24 astetta eli paljon enemmän kuin vuotta aiemmin.
 
Ulkolämpötila kesäkuussa 2020

Toukokuun lopussa ymmärsin, että voimme olla ongelmissa sisälämpötilojen kanssa myöhemmin. Tämä osoittautui todeksi paljon luultua aikaisemmin! Jo kesäkuun lopussa sisälämpötila pompahteli 29,5! Samassa, minne viime kesänä pääsimme ennen ilmojen viilentymistä! Nyt meillä olisi vielä kaksi kuumaa kuukautta aikaa asua saunassa, jos jotain ei tehtäisi ja pian. Vaikka kaipaammekin saunomista, emme halua kuitenkaan asua sellaisessa!

Päätimme tilata viilentävän ilmastointilaitteen oloamme helpottamaan. Koirallamme oli suuri leikkaus ja pohdimme hänellekin olevan varmasti mukavampi viileämmässä kodissa palautua tuosta leikkauksesta. Tuumasta toimeen ja tilausta kehiin. Jo tilausvaiheessa nimesimme laitteen ”Möröksi” sen Muumien mörkömäisen muodon vuoksi. Odotimme kuin kuuta nousevaa tuota ihmettä saapuvaksi, joka Mörön tavoin jäädyttäisi kotimme. Odottavan aika olisi pitkä, sillä Mörön olisi tarkoitus saapua vasta 5-7 arkipäivää tilauksesta..

Mutta sitten saapui pienoinen ihme! Naapurini kysyi, haluaisimmeko heidän ilmastointilaitteen ilmaiseksi! Heille oli asennettu uudet kiinteät ilmastointilaitteet sekä ylä- että alakertaan, joten jykevä ”Pingviini” keräsi heillä enää vain pölyä! Emmehän voineet kieltäytyä tällaisesta lahjasta ja seuraavana päivänä kävimme hakemassa Pingviinin kotiimme.

Asuntomme lämpötila tippui 29,5°c vuorokaudessa 2,5 astetta! Kaikilla oli mukavampi olla ja jaksoimme jo seuraavana päivänä tehdä muutakin, kuin hikoilla sohvalla Muumeja katsoen. Pohdimme kyllä sähkölaskun nousuakin, mutta totesimme hyödyn olevan suurempi sisälämpötilan tippuessa siedettäväksi kodin sisällä. Muutaman päivän jälkeen huomasimme, että olohuoneen lämpötila ei suostu laskemaan alle 26,5 celciuksen, mutta se ei enää meitä haitannut. Esikoinen ja mieheni valittivat jo kylmää olohuoneeseen tullessaan. Tämähän ei ketään haitannut, enemmän se kertoi siitä, että vihdoin sisällä oli sopivan viileää!

Varjoisat leikkipuistot ovat kesällä suuri plussa
Viime kesän tavoin emme tänä kesänä tule eksymään helpolla merenrannalle viilennystä hakemaan. Tyttärien perussairairaudet ja takaraivossa kolkuttava Korona-pelko saa pidettyä meidät kaukana julkisista kulkuvälineistä, kuten rannalle vievästä bussista. Juttelimme naapureidemme kanssa, jotka kertoivat rantojen olevan viikonloppuisin aivan täynnä: metrin turvavälistä ei välitetty eikä maskeja pidetty rusketusrajojen pelossa. Onneksi meillä on oma ranta: Playa Balcone! Suuri parvekkeemme toimii mukavasti rantapyyhkeellä, aurinkovarjolla ja lasten uima-altaalla varustettuna pienenä rantalomana ja jääkylmät juomatkin saa omasta kaapista paljon halvemmalla!


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti vain sinne tykkäämään ja seuraamaan!

Kommentit

Katsotuimmat