Esikoisen tie kouluun

Esikoulu päättyi keväällä ja jatkoimme eloa tietämättä syksyn koulusta. Välillä naapureilta tuli tietoa, että koulu alkaisi online-opiskeluna, mikä aiheutti minussa kauhua. Esikoisen ja minun italiankielentaidoilla ei todellakaan opiskeltaisi online-tuntien avulla mitään. Vaikka kummatkin meistä jo ymmärtävät vähän Italialaisten puhetta, kevään online-tunnit näyttivät ettei meistä olisi opiskelemaan tietokoneen välityksellä.
 


taliassa päivähoidon tavoin myös koulujärjestelmä on erilainen kuin Suomessa. Lähes poikkeuksetta kouluviikko kestää maanantaista lauantaihin, eli koulussa käydään kuutena päivänä viikossa. Kunnan koulujen lisäksi on tarjolla yksityisiä kouluja, joissa käytännöt voivat poiketa ja joista peritään myös kuukausimaksua. Meidän perheemme maksaa esikoisen yksityisestä koulusta 250€/kk, mutta yksityisen hinnat heittelevät yrityksen ja paikan mukaan paljon. Lisäksi koulumme järjestää koulupäivät vain maanantaista perjantaihin, mikä sopii meidän perheelle loistavasti.

Alakoulu kestää viisi vuotta ja tämä aloitetaan jo 6-vuotiaina. 11-vuotiaina lapset siirtyvät kolme vuotta kestävään keskikouluun. Keskikoulun jälkeen lasten tulee 14-vuotiaina opiskella vielä yhden vuoden ylempää toisen asteen koulutusta. Näitä ovat esimerkiksi ammattikoulut, teknillinen koulu tai lyseo.


Vuoden pakollisen o
piskelun jälkeen lapsilla on kolme vaihtoehtoa:
  1. hän jatkaa valitsemassaan koulussa loppuun 
  2. Hän osallistuu maakuntien ammatillisiin kursseihin, jotka kestävät 2-3 vuotta 
  3. Hän aloittaa oppisopimuksen työskentelemällä yrityksessä. Oppisopimukseen kuuluu n. 240 tuntia opetusta vuodessa.
Lähdimme myös Suomeen lähes kuukaudeksi, jolloin loputkin Italian rippeet tuntuivat katoavan tuhkana tuuleen. Varmaa tietoa koulun alusta tulikin vasta 1,5 viikkoa ennen koulujen alkua. Huoltajat tapaisivat opettajan viikkoa ennen koulunalkua, oppilaat tulivat orientoitumaan kouluun perjantaina ennen maanantaista koulun alkua. En päässyt huoltajien tapaamiseen, mutta onneksi erään oppilaan äiti piti minulle preppaus-tuokion lasten ollessa orientoitumassa.

Elokuun alussa saimme pitkän listan asioista, mitä meidän tulee hommata koulua varten. Listassa oli muun muassa 8kpl isoja vihkoja, yksi pieni vihko, kaksi penaalia, jossa toisessa on kynät valmiina ja vielä erikseen isot tussit, riisillinen piirustuspaperia ja maalauspaperia erikseen. Meidän koulussamme koulu oli tilannut kirjat valmiiksi, mutta monissa kouluissa vanhemmat hankkivat nekin itse.

Me vanhemmat emme saa mennä kouluun sisälle, vaan lapset kulkevat ulko-ovelta luokkiin lattialla olevia viivoja pitkin kuumeen mittauksen jälkeen. Lapsilla pitää olla maskit kasvoilla tunnilla, kävellessä jonnekin, lähes koko ajan. Istuessaan pulpetin luona maskin saa laskea, mutta esimerkiksi laulaessa maski pitää nostaa takaisin kasvoille. Lapset pitävät myös koulupukua, tytöillä valkoinen, pojilla sininen takki. Koulupäivä kestää 8:10-13:10 paitsi yhtenä päivänä 8:10-16:30. Pitkänä päivänä esikoinen saa (maksullisen) lounaan koululla.

Koulu alkaa normaalia rauhallisemmalla tahdilla Koronan vuoksi. Lapset ovat jännittyneempiä pitkästä keväästä, joten koulun ensimmäiset kaksi viikkoa piirrellään, väritetään kuvia, kirjoitellaan mallista sanoja ja tutustutaan. Moni esikoisen luokkalaisista onkin tuttuja jo eskarista, joten koulun aloitus on siltä osin helpompaa. Myös kotiläksynä tehdään piirrustuksia ynnä muuta helppoa askaretta. Lukemaan ja kirjoittamaan Italiassa tarvitsee oppia ensimmäisen kahden kouluvuoden aikana, joten siitäkään ei tarvitse stressata. Lisäksi koulu on tehnyt mahdollista kotikoulua varten jokaiselle lapselle sähköpostin.

Preppausaamuna sain olla esikoisen mukana ensimmäisen puoli tuntia. Lapset (ja aikuiset) opiskelivat alla olevan laulun ja samalla esittelimme itsemme ja kerroimme mistä pidämme. Laulun jälkeen lapset saivat pienen paperin ja lähtivät jonossa narusta pitäen uuteen kouluun ja luokkaan! Itku meinasi tällä äidillä tulla, kun katsoi esikoisen kävelevän hieman ujostellen uusien luokkakavereiden välissä kohti uutta seikkaulua.


Koulupäivän jälkeen esikoinen kertoi päivän olleen todella mukava ja olevan onneissaan, että kaikki lapset hänen luokallaan ovat jommasta kummasta eskariryhmästä. Esikoista ei kuulemma jännittänyt yhtään, vaikka hän ei ymmärtänyt mitään puheesta! Hän istuu aivan opettajan edessä, mikä minusta onkin paras paikka hänelle. Mielenkiinnolla odotan syksyn kulkua, miten neiti alkaa taas ymmärtämään italiaa! Ensimmäistä kotiläksyäänkin neiti teki innoissaan viikonlopun aikana ja oikeastaan hän olisi jo viikonloppuna halunnut takaisin kouluun.

Vieni con noi, Salpa con noi
Su questa grande nave.
Ti stupirai e Imparerai
Un sacce di cose nuove!

~~~
Tule kanssamme, Seilaa kanssamme
Tällä suurella laivalla.
Tulet hämmästymään ja oppimaan
Säkillisen uusia asioita.


*** *** *** ***

Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti vain tykkäämään ja seuraamaan! Sieltä löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia ja ruoka-aiheisia juttuja!

Kommentit

Lähetä kommentti

Katsotuimmat