Vuosi 2020 ilman koronaa

Luin Unnaleksin blogin kuluneesta vuodesta ilman mainintaa pandemiasta. Oli ihanan raikas näkökulma ajatella tätä vuotta ilman tuota jatkuvaa Korona-kohinaa. Aloin itsekin ajatella vuotta aivan uusiksi. Mitä vuodesta jäi jäljelle?
 

Vuosi 2020 alkoi meillä vaikeilla fiiliksillä: lähdimme kolmen viikon lomalta Suomesta kotiin Italiaan. Esikoisemme jatkoi esikoulussa ja suunnittelimme Rooman reissua maaliskuulle.

Rooman reissu jäi tekemättä, mutta meillä alkoi maaliskuussa uusi harrastus: lautapelit! Esikoisemme harjoitteli kanssamme erilaisia pelejä uudella innolla, kuopus seurasi vierestä yhtä kiinnostuneena. Afrikan tähti oli yksi eniten pelaamiamme pelejä. Lisäksi saimme naapureilta ison kasan uusia lautapelejä lapsillemme. Varsinkin Mikki Hiiri- peli oli suosikki. Yhteistä perheaikaa, siitä monen muiden tavoin myös meidän perhe nautiskeli.
 
Kevät meni ja kesä tuli. Kesäkuussa koirallamme löytyi pieniä kasvaimia, jotka leikattiin isossa operaatiossa pois. Toinen rivi nänneistä sekä kohtu yhdellä kertaa. Koiruuden vatsa oli avattu kokonaan. Huoli oli suuri. Koiramme tuli meille 2-vuotiaana ja on ollut tietenkin tärkeä perheenjäsen. Pitkän toipumisen jälkeen koiramme on taas lähes oma itsensä, mitä nyt muutaman kilon painavampi. Pian 11-vuotias vanha rouva jaksaa taas leikkiä ja lenkkeillä. Toisaalta syynä voi olla myös syksyn ja talven viileät ilmat.

Elo-syyskuun vaihteessa teimme äkillisen päätöksen ja lähdimme neljäksi viikoksi Suomeen. Oli upea nähdä kaunis Suomen suvi ja alkusyksy. Oli ihana nähdä sukulaiset ja ystävät. On hassua, miten lopulta neljä viikkoa vain lensi nopeasti. Toisaalta saimme levätä ja vain olla honkien keskellä. Saimme kiertää keskenämme Suomenlinnaa, sillä Suomessa arki oli koittanut koulujen alkaessa ja lomien loppuessa. Esikoisemme täytti 6 vuotta ja sai lahjaksi kummeiltaan maailman parhaimman lautapelin: Carcassonnen sekä siihen pari lisäosaa.

Myös esikoinen pääsi aloittamaan ensimmäisen luokan. Kuinka nopeasti lapset kasvavatkaan! Italian koulujärjestelmä on todella vaativa pitkine koulupäivineen ja kotiläksyineen, mutta esikoisemme on selvinnyt ensimmäisen lukukauden hienosti. Hän on oppinut lukemaan ja kirjoittamaan. Hän osaa kirjoittaa jopa suomenkielellä, vaikka usein K-kirjain saattaa muuttua C-kirjaimeksi. Joudumme käymään läksyjä läpi kahta hitaammin ja kääntämään tekstiä omalle äidinkielelle. Näin sekä me että esikoinen oppii paremmin läksyistä. Suuri yllätys oli vielä joululomalla: läksyjä tuli jokaiselle vapaapäivälle yhteensä 13 monistetta tehtäväksi. 

Kuopuksemme oppi kävelemään kevään aikana. Lisäksi hänkin tavaa puhetta sekä suomen- että italian kielillä. Fysioterapiaa hän tarvitsee enää vain kerran kuukaudessa. Televisiosta hänen lempiohjelmansa on Pocoyo, jossa italialaisille opetetaan englantia. Montakohan kieltä hän oikeasti ymmärtää?

Oma italian kieleni on kehittynyt vuodessa hurjasti. Omat ongelmat aiheuttaa puhutun ymmärtäminen, mutta itse en pelkää keskustella esimerkiksi naapurien kanssa! He ovat todella ymmärtäväisiä ja jaksavat kuunnella hidasta puhumistani. Yksi naapurini vuorostaan ei suostu puhumaan italiaa kanssani, sillä minä olen hänen englannin kielen preppaaja! Minulla on kielen kanssa hyviä ja huonoja päiviä: hyvänä päivänä sanoja tulee kuin vettä vain, huonona päivänä en saa puolikasta lausetta ulos ilman takeltelua.

Joulukuussa mieheni pääsi tekemään ensimmäiset viralliset kokeet koulussa, vain yhdeksän kuukautta alkuperäisten suunnitelmien jälkeen. Alunperin hänen oli tarkoitus valmistua tämän vuoden puolella. Olemme siis saaneet jatkoaikaa Italian auringon alle. Kela myönsi opintotukea vielä heinäkuun loppuun 2021, osoitteemme on edelleen siirrettynä tänne väliaikaisesti ensi vuoden ajaksi.

 
Vuoden viimeinen päivä oli aurinkoinen.
Tervetuloa vuosi 2021, mitähän sinulla on meille varattuna? Vuoden 2020 toiseksi viimeisenä päivänä rikoin peilin. Tiedän, että tämä toisi seitsemän vuoden epäonnen, mutta en ala pelkäämään. Olen onnistunut hajottamaan vahingossa valehtelematta 20 lasia 1,5 vuoden aikana, joten uskon sirpaleiden tuovan enemmän onnea kuin yhden peilin epäonnea. Tai sitten onni on vain meidän valinnoista kiinni?

Hyvää tulevaa vuotta 2021!


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti vain tykkäämään ja seuraamaan! Sieltä löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia ja ruoka-aiheisia juttuja!

Kommentit

Katsotuimmat