Lunta, Karnevaalia ja Ystävänpäivää!

 

Johan on viikonloppu! Suomeenkin lunta tuonut kylmärintama siirtyi Keski-Eurooppaan tuoden paljon lunta muun muassa Hollantiin. Kyllä meilläkin vanhemmat puhuivat koulun pihalla kylmän sään palaavan, mutta en uskonut. Säätiedotuskin lupasi isoilla prosenteilla lunta perjantain ja lauantain väliselle yölle, olin epäileväinen. Heräsimme lauantai-aamuna kuuden jälkeen kuopuksen kanssa. Avasin olohuoneen ikkunoita ja oho, taivaalta tosiaan satoi lunta ja kaikkialla oli valkoinen muutaman sentin lumipeite! Kuopukselta kuului vain: ”Lunta, Oh no! Oh no!”. 
 
Pian esikoinenkin heräili ja ikkunoita avatessa hänen ilmeensä oli myös mahtava: ”Wau, onko tuo oikeasti totta! Voiko tuo olla totta?” Hän huuteli sängystään. Esikoinen on kaivannut tänä talvena lunta todella paljon. Hän kertoi aiemmin, kuinka hänellä tulee paha mieli, kun näkee lunta soittaessamme kasvopuheluita Suomeen. Hän ikävöi kovasti Suomea, sukulaisia ja lumisia pulkkamäkiä.

En ole ikinä nähnyt esikoista viikonloppuna niin nopeana: aamupala- ja toimet oli tehty alta tunnin! Olimme jo koiran kanssa aamulenkillä jo reilusti ennen yhdeksää. Kävelimme lähipuistoon, joka loisti koskematonta lunta ja valkeutta. Esikoinen juoksi sinne tänne, kuopus käveli lumeen ja äkkiä takaisin. Lumi oli liian vieras juttu hänelle. Kuopus on nähnyt viimeksi lunta kunnolla yli vuosi sitten rattaissa istuessaan, sitä ennen ensimmäisenä talvenaan Suomessa asuessa. Hän ei ymmärtänyt lumen hienoutta siskonsa tavoin.
 
Kylmä ja kostea alkoi lopulta käydä sietämättömäksi ja päätimme lähteä kotiin. Koiramme Nanna oli onnellinen valinnasta. Tassut olivat jo täynnä lumimöykkyjä, mitkä hidastivat kävelyä. Kuopuksella oli viileä, koska hän ei halunnut liikkua lumessa ollenkaan. Esikoinen oli onnellinen: ”Paras päivä IKINÄ!” hän huuteli juostessaan ristiin rastiin lumessa.

Kotiin päästyämme esikoinen vaihtoi kuivat hanskat ja juoksi hakemaan naapurin pojat ulos leikkimään. Sinne hän jäi vielä useammaksi tunniksi leikkimään lumisotaa ja tekemään lumienkeleitä sekä Olaf nimisen lumiukon. Kun neiti vihdoin suostui tulemaan sisälle, olivat hänen ulkovaatteensa kuin uitettu vedessä. En voi kuin ihailla tuota koko aamupäivän kestänyttä pienen lapsen innostusta lunta kohtaan. 


Sen lisäksi, että tänä viikonloppuna kylmä säärintama muisti meitä ihanalla valkoisella yllätyksellä, on tälle viikonlopulle sattunut yhtä ja toista juhlaa. Sunnuntaina juhlimme sekä  San Valentinoa että Carnevale di Viareggioa. Meillä siis herkutellaan ja mässätään tänä viikonloppuna yltäkylläisesti.

San Valentino on tietenkin kaikille tuttu Ystävänpäivä! Ystävänpäivällä on monta historiallista alkua riippuen puhutaanko Antiikin Roomasta vai kristittyjen pyhimyksistä. Antiikin Roomassa 15. helmikuuta juhlittiin Junoa, joka oli naisten ja avioliiton jumala. Kristilliset juhlivat myöhemmin Pyhää Valentinusta, joka oli Rooman Valtakunnan pappi. Hän kuoli Marttyyrikuoleman 14.2.270. Summa summarum nykyään rakkaita ihmisiä juhlitaan helmikuun puolessa välissä kaikkialla maailmassa. Maailmalla juhlitaan pariskuntia,  Suomessa myös ystäviä. Itse olen yllättynyt siitä, kuinka paljon olen esimerkiksi Instagramin kautta saanut paljon tukea ihmisiltä, joita en ole ikinä tavannut. Ulkosuomalaisten yhteisöllisyys on avannut silmiäni todella paljon viimeisen vuoden aikana. On hassua saada tukea ihmisiltä, jotka asuvat muissa maissa, mutta ovat tavalla tai toisella samassa elämäntilanteessa. Erityiskiitos tälle porukalle. 
 
Ystävänpäivän lisäksi sunnuntaina juhlitaan Carnevale (di Viareggio) , joka tarkoittaa uskonnollista juhlaa Karnevaalia. Karnevaali on suuri juhla varsinkin katolisissa maissa. Karnevaali-sanalle on monia samantyyppisiä selityksiä, kuten carnem vale eli hyvästi liha. Karnevaaleissa mässätään herkuilla, syödään ja juhlitaan Laskiaistiistaihin saakka, jonka jälkeen alkaa 40 päivää kestävä paasto. Italian tunnetuin Karnevaalijuhla on Venetsiassa. Viime vuonna kaupungissamme ehdittiin järjestämään yksi pienempi karnevaali-juhla neljästä, ennen kuin kaikki Koronan vuoksi peruttiin. Yleensä näissä tapahtumissa on värikkäitä kulkueita, laulua ja musiikkia ja myyjäiset. Niin aikuiset kuin lapset ovat pukeutuneet erilaisiin värikkäisiin asuihin. Suomessa Karnevaalin sijaan juhlitaan Laskiaista samana päivänä. Tänä vuonna juhlia ei ole. Italiassa Karnevaaliherkkua on muun muassa ohuet ja rapeat keksit Galani di Carnevale, jotka maistuvat Tippaleiville. Näitä olemmekin syöneet jo useamman paketin. Lisäksi olemme herkutelleet Laskiaispullilla ja suklaaherkuilla.

Eli Hyvää Ystävänpäivää, Karnevaalia ja talvista säätä kaikille!

Kommentit

Lähetä kommentti

Katsotuimmat