"Osoite selvitetty postissa"

Tällainen tarra löytyy usein meille tulevista virallisista kirjeistä. Kirjeet tulevat viikoista kuukausien päähän lähettämisestä. Emme tiedä asioita, saamme Suomesta laskut eräpäivän jälkeen tai saamme tiedot todella myöhään. Vika ei ole kokonaan meissä. Se on asiakastietojärjestelmissä, joita kunta, valtio ja kuntayhtymät käyttävät. Jopa kunnan sisällä eri ohjelmissa on eri osoitetietoja eikä ohjelmat keskustele keskenään.
 
Kevät koittaa Italiassa tuoden hieman iloa vaikeasti alkaneeseen vuoteen.

Perheemme on edelleen kirjoilla Suomessa. Selvitimme 2019 muuttaessa Digi-ja väestötietoviraston (entinen Maistraatti) kanssa, että kirjamme jäävät Suomeen, mutta osoitetta meillä ei ole enää. Muutto olisi mieheni opiskelujen vuoksi väliaikainen. Asuimme Suomessa vuokralla ja asuntoon muutti uudet asukkaat heti peräämme. Meillä ei ole muuta kytköstä kotikaupunkiimme kuin työpaikkani ja se, että asuimme siellä 15 vuotta ennen muuttoa. Tämä riitti ja toukokuussa 2019 Suomen osoite poistettiin Digi- ja väestötietoviraston tiedoista.

Tämä ei kuitenkaan helpottanut arkeamme postin kanssa. Vanha osoite kummittelee mitä ihmeellisimmissä asiakas- ja potilastietojärjestelmissä, jotka eivät halua hyväksyä ulkomaan osoitetta nykyiseksi. Digi- ja väestörekisterin mukaan ”Jotkut viranomaiset eivät myöskään ns hyväksy sitä ettei ole vakituista osoitetta voimassa joten he ehkäpä käyttävät viimeisintä vakituista osoitetta Suomessa mm postiosoitteena” (Suora lainaus sähköpostista 1/2020). Meitä pyydettiin ottamaan yhteyttä viranomaisiin asian tiimoilta. Mutta emmehän me tiedä, mitä tietoja kenelläkin viranomaisella on ja miten he tietoja päivittävät. Joka kerta ilmoitamme asiasta, kun uusi kirje saapuu meille vanhalla osoitteella. Joskus osoite voidaan muuttaa ulkomaiseksi, mutta turhan usein tietojärjestelmä herjaa osoitetta ja uusi osoite jää tallentamatta tai vain ”muistilappuna” järjestelmään.

Emme ole tehneet postiin maksullista osoitemuutosta. Kyllä posti meille kulkee, vaikka välillä hitaasti. Olemme saaneet neuvolasta kyselyitä, kun emme ole olleet vuositarkastuksissa ja tietoja varatuista ajoista vasta päivien jälkeen. Kelan posti tulee hitaasti, vaikka heillä onkin ollut alusta asti oikea osoite. Sairaaloiden laskut tulevat eräpäivän jälkeen. Sairaalan laskutusosaston kanssa olemmekin sopineet, että laskut lähetetään Suomeen sukulaisten luokse. Mutta että Helsingin ja Hyvinkään sairaaloiden välillä ei kulje tieto ja osoitetiedot ovat edelleen väärin. Hyvinkäältä laskut lähtivät Italiaan, Helsingistä Suomeen. Pyysimme myös edellistä naapuriamme pahoittelemaan uusia asukkaita mahdollisista kirjeistä ja pyytää heitä sinnikkäästi viemään ne takaisin postilaatikkoon. Hän kertoi, ettei kirjeitä kuulemma ole mennyt vanhaan osoitteeseen, onneksi. Muun muassa uusi pankkikortti on kiertänyt postin tämän järjestelmän läpi ja saapunut perille kuukauden jälkeen. Valitettavasti se ehdittiin kuolettamaan juuri päivää aiemmin. 
 
Viime keväänä esikoisen esikoulusta tuli infokirje, tänä vuonna oppivelvollisuudesta. Vaikka kyseessä on sama kaupunki, kouluasioiden tiimoilta heillä on eri järjestelmät, joten osoitetiedot ei päivity kaikkialle. Jossain paikoissa osoite on jätetty tyhjäksi, koska Italian osoite ei kelpaa asiakastietojärjestelmiin. Jos osoite on tyhjä, Suomen osoite saatetaan etsiä jostain paikasta X. Lisäksi koska lapsia on kaksi, kummankin kohdalla on sama ongelma: vaikka soitamme yhden asialla, pyydämme aina muuttamaan tiedot myös toisen puolelle. 
Kirje saapui meille neljä päivää ennen ilmoitusvelvollisuuden päättymistä. Soitin kaupungille, josta minut ohjeistettiin tekemään ilmoitus Wilmassa. Joiduin tekemään Wilma-tunnukset ja kirjaamaan sinne, ettemme ota paikkaa vastaan.

Ilmoitimme muuttaessamme palaavamme 1.1.2021 mennessä takaisin Suomeen. Aikamme vielä Italiassa jatkuessa selvitin Digi- ja väestötietovirastolta joulukuussa miten ilmoitamme väliaikaisen muuton jatkuvan. Vastaus oli yksinkertainen: laitatte Suomen lähtöosoitteen edelleen vanhaksi osoitteeksi ja uudeksi nykyisen ulkomaan osoitteen. Hassu ohje, ajattelin. Muutimme siis vuoden vaihteessa uudelleen vanhasta Suomen osoitteestamme (jossa emme ole 1,5 vuoteen asuneet) uudelleen tähän Italian osoitteeseen. Tällä kertaa väliaikainen muutto tulisi kestämään vuoden 2021 loppuun, sillä näin mieheni koulu oli arvioinut koulun vielä kestävän. 
 
Tämähän sotki Kela-kuviomme kauniisti, sillä heille tuli ilmoitus meidän muuttaneen ulkomaille yli kuudeksi kuukaudeksi. Kirje lähti Kelasta ja saapui Italiaan hieman myöhemmin: meillä oli kirjeen saapumisen jälkeen kaksi arkipäivää tehdä tarvittavat ilmoitukset Kelalle. Minun sosiaalietuudet katkaistiin selvittelyjen ajaksi. Tämä on malliesimerkki, kun tieto ei kulje tai tieto kulkee väärin: toiselle meistä Kela maksaa opintotuet mukisematta, mutta perhe-etuuksien osasto haluaa selvityksiä ulkomaille muuton syystä. Asiakastietojärjestelmät ja / tai etuusosastot eivät keskustele keskenään. Välillä tuntuu, että eri puolelle Kelaa saa lähetellä samoja asiakirjoja uudelleen ja uudelleen. Kaikista perheenjäsenistä selvitys pitää tehdä erikseen. Ei riitä, että mies tekee selvityksen ja infoaa perheen muuttaneen perhesyistä mukana.

En oikeasti usko, että sosiaalietuuksiamme katkaistaan kokonaan. Katkaistut etuudet maksetaan jälkikäteen takautuvasti, kun Kela saa päätöksen tehtyä. Tilanteemme on kuitenkin kaukana oppikirjoista. Yli kuusi kuukautta ulkomailla oleskelu opiskelujen vuoksi ja siihen perhesyyt mukaan. Onhan meitä täällä maailmalla jonkin verran, mutta vähemmän verrattuna esimerkiksi työkomennuksen vuoksi lähteneisiin perheisiin. Lisäksi opiskelijat usein lähtevät nuorina ja perheettöminä. Vielä kun tilanteeseemme lisätään koronan aiheuttamat haasteet. Välillä kuitenkin pohdituttaa, kumman maan byrokratia on kankeampaa: Italian vai Suomen? Etana-posti sentään kulkee kummassakin maassa, nimen mukaisesti verkkaisesti.


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti vain tykkäämään ja seuraamaan! Sieltä löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia ja ruoka-aiheisia juttuja!

Kommentit

  1. Johan on sekavaa ja vielä sekavampaa. Mutta ei se tieto kulje täällä maanrajojen sisälläkään. Asuin 4 vuotta Pornaisissa ja kirjani pysyi järjestelmässä Järvenpäässä. Näin ollen sh piiri oli Hus ja Hyvinkää. Verot Jäkeen. Teimme kaikkemme jotta asia olisi korjattu, mikään ei auttanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voihan että! Voi se kyllä olla hankalaa saada asiat joskus oikealle raiteelle. Hyvää alkavaa kevättä!

      Poista

Lähetä kommentti

Katsotuimmat