Nonni Vigile, siviili-papat teiden turvana

Heippa taas kolmen kuukauden hiljaisuuden jälkeen! 

Kesälomastamme tulen tekemään oman postauksen, mutta tässä välissä haluan nostaa vanhan ja tärkeän postauksen: Nonni Vigilen kaikkien silmille! Meillä on siis koulut startannut vihdoin 3,5 kuukauden kesäloman jälkeen ja myös Nonni Vigilet ovat saapuneet turvaamaan lastemme koulutietä.

Lukemisen iloa!
__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ 
(Julkaistu alunperin 4.6.2021)

Näin esikoisen viimeisenä koulupäivänä, haluan kirjoittaa asiasta, jota olen ihastellut koko kouluvuoden kaupungissamme. Joka aamu tiettyjen risteysten kohdalla on keltaiset liivit ja punaiset tikkarit heilumassa: kaupungin vapaaehtoiset Nonni Vigilet ovat työn touhussa. Satoi tai paistoi, läpi vuoden. 

Ketä he ovat ja mitä he sitten tekevät?
Italiassakin on herätty suurten ikäluokkien tuomaan paineeseen. Ihmiset jäävät eläkkeelle eikä heillä ole enää niin paljoa mielekästä tekemistä, kuin työssä ollessaan. Italian hallitus onkin herännyt siihen, että eliniän pidentyessä, on maassa paljon aktiivisia vanhuksia. Senaatti teki lakialoitteen vuonna 2013, jolla kunnat voivat palkata vanhuksia pienellä korvauksella koko yhteisön avuksi. Kaupunkimme järjestää yhteistyössä kunnan poliisin kanssa 55-75 -vuotta täyttäneille mahdollisuuden olla vahtimassa koko lukukauden ajan katujen turvallisuutta koulujen läheisyydessä. Valitut henkilöt asuvat kaupungissamme, ovat eläkkeellä tai jäämässä eläkkeelle saman vuoden aikana. Paikallinen poliisi järjestää valituille koulutuksen.
 
Nonni vigilet turvaavat lasten koulumatkaa koulujen läheisyydessä, ympäri kouluvuoden syyskuun puolesta välistä kesäkuun alkuun. Koko Italiassa heitä on yhteensä noin 12 000 vapaaehtoista. Kaupungissa monet vapaaehtoiset ovat aamuisin ja iltapäivisin pysäyttämässä liikennettä ja päästämässä lapsia vanhempineen vilkkaiden katujen yli. Heillä on päällään kirkkaan keltaiset huomioliivit ja talvisin talvitakit, joiden selässä on iso merkki siitä, keitä he oikein ovat. 

Työstä annetaan pieni palkkio: joka päivältä he saavat 2,5€ ja vakuutuksen mahdollisten onnettomuuksien varalta. Lisäksi he saavat ilmaisen kuukausilipun joukkoliikenteeseen ja mahdollisuuden käyttää kaupunkipyöriä ilmaiseksi. Rahallinen korvaus on siis noin 50 euroa kuukaudessa ja edut päälle. Koulujen lähialueiden lisäksi heitä voi nähdä kirjastoissa ja museioissa, kaduilla suurissa tapahtumissa ja kuntien tiloja vartioimassa.

Minusta onkin hassua ja nurinkurista, kuinka täällä Italiassa tällainen systeemi toimii niin hienosti, vaikka täällähän lapset tuodaan kouluun vanhempien saattamana. Kukaan ala- tai keskikoululainen ei kulje yksin koulumatkaa ilman perusteltua syytä. Mikäli vanhemmat eivät ehdi, heillä on isovanhemmat, palkattu lastenvahti tai joku muu turvallinen aikuinen saattamassa mukana. Suomessa samantyyppistä toimintaa on myös, mutta vain ensimmäisen kouluviikon ajan. Tämän jälkeen lapset kulkevat itsenäisesti koulutien ilman aikuisen turvaa ylittäen ruuhkaiset autotiet yksin.

Olisiko Suomessakin mahdollista kokeilla ympärivuoden toimivaa koulutie-valvontaa lasten turvallisuuden nimissä? Paljonkohan tällainen vapaaehtoistyö tulisi kustantamaan kaupungille? Säästyttäisiinkö joka syksyisiltä suru-uutisilta, mikäli kaduilla oltaisiin valvomassa vasta koulutien aloittaneiden lasten teiden ylitystä pidempään kuin ensimmäisen viikon ajan? 

Lähteet:
http://www.comune.forli.fc.it/upload/forli_ecm10/bandi/NUOVOavvisononnivigilea.s.20202021_148_13794.pdf

https://www.redattoresociale.it/article/notiziario/tornano_i_nonni_vigile_per_garantire_sicurezza_e_regole_anti-covid

https://www.ilgazzettino.it/nordest/belluno/nonno_vigile_scuole_volontari_emergenza-5806866.html 

http://www.senato.it/japp/bgt/showdoc/17/DDLPRES/0/703795/index.html?part=ddlpres_ddlpres1


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti vain tykkäämään ja seuraamaan! Sieltä löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia ja ruoka-aiheisia juttuja!

Kommentit

Katsotuimmat