Dolcetto O Scherzetto? Halloween Italiassa

Halloween on juhla, josta en ole ikinä oikein ollut mitään mieltä. Nuorempana se oli hyvä (teko)syy pitää bileet kavereiden kanssa ja tehdä kurpitsanaama parvekkeelle. Meillähän on jo Pääsiäinen, jolloin käydään karkkia ruinaamassa ovilla? Eikö se muka riitä?
 

Kerroinkin naapureille Suomen perinteestä juhlia pääsiäistä ja naapuria kieltämättä ihmetytti: käyttäydytään kuin Halloweenina pyytäen karkkia; samalla loihditaan risulla, kuin Italiassa Pääsiäisenä Oliivipuun oksalla; kuitenkin pukeudumme noidiksi, kuten Italiassa Loppiaisena. Monta juhlaa yhdessä tai vastavuoroisesti yhdistettynä.

Mutta. Italiaan muutto muutti suhtautumisen Halloweeniin. Ensimäisenä syksynä välttelin kauppojen Halloween-hömpötyksiä kuin ruttoa. Inhoan kaupallisia juhlia ja tämä on yksi niistä pahimmista. Viime syksynä päätimme kuitenkin ostaa kaikkea Halloween-krääsää lastemme iloksi. Jouduimme kertomaan, ettemme pääse jouluna Suomeen, mikä latisti itsekunkin fiiliksiä synkeässä syksyssä. Esikoinen oli kertonut Halloweenin olevan kaikessa kamaluudessaan hänen lempijuhla, joten halusimme panostaa tähän turhanpäiväisyyteen. Asiaan saattoi vaikuttaa muutaman vuoden takainen mummola-kyläily ja Halloween juhlat meidän perheen kesken.

Siitä se sitten lähti, meinaa mopo käsistä. Viime vuonna teimme kakkua, leivoimme naama-lihapiirakoita ja söimme karkkia niin paljon, että tuli huono olo. Olohuone oli täynnä kaiken maailman hämähäkkiä, seittiä ja verkkoa, kiljuvaa kummitusta ynnä muuta turhaketta, jos minulta kysyy. Ja sitten päästiin tähän vuoteen.. On ostettu Vampyyri-asua, luurankoa, kasvoväriä ja hiuksillekin omansa. Jokaiselle, meidät vanhemmat mukaan lukien. Olemme vetäneet Halloween-överit. Eikä harmita!
 
Tänä vuonna Koronapassin vuoksi täällä voidaan järjestää juhlaa toisen perään, toisin kuin aikaisempana syksynä: siksi olemmekin etsineet vähän sitä sun tätä askarteluiltaa ja tapahtumaa Halloween-teemalla, jonne menemme seuraavan viikon aikana. Tulemme vetämään vielä överimmät Halloweenit tänä vuonna, eikä se minua haittaa! Saan pelleillä, leikkiä lapsellista ja pukeutua omiin hölmöihin kostyymeihin. Olen ehkä ihan pikkuisen innoissani.

Meillä Halloween alkoi jo perjantaina, kun lähdimme kierrokselle kauppakeskukseen illalla. Lapset olivat innoissaan juoksien puolityhjillä ostoskeskuksen käytävillä kaupasta toiseen. Lauantaina päivä jatkuu vielä keskustan Halloween-torilla. Kaiken kukkuraksi meillä on pitkä viikonloppu: koulut ja eskarit aukeavat vasta keskiviikkona. Ehditäänköhän syödä kaikki herkut ennen sitä?

Voinette arvata, mitä Dolcetto o Scherzetto tarkoittaa? Hurjaa Halloweenia kaikille!

*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti klikkaa linkkiä; tykkää ja seuraa! Löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia! Lukemisen iloa!

Kommentit

Katsotuimmat