Hyvää isovanhempien päivää!

Italiassa on äitien ja isienpäivän lisäksi isovanhempien päivä. Vuodesta 2005 lähtien tämä juhla on ollut jopa kirjoissa ja kansissa virallisena juhlapäivänä.
 
Juhlapäivän tarina on lähtöisin Jenkeistä. Tarina mukaan Marian McQuade vei 1970-luvun alussa Yhdysvaltain senaattoriin lakiehdotuksen Isovanhempien päivästä. Tämä 15 lapsen äiti ja myöhemmin jopa 40 lapsen isoäiti saikin lopulta lakiesityksensä läpi ja vuonna 1978 presidentti Jimmy Carter hyväksyi lakiehdotuksen virallisesta isovanhempien päivästä. Amerikassa päivää vietetään 25.10.

Italiassa Itse juhlapäivä on joka vuosi 2.10. Ymmärrän hyvin, miksi Italiassa juhlitaan isovanhempia. Tämän pari vuotta olen seuraillut sekä ihastuksella että kauhulla italialaista tapaa viettää aikaa isovanhempien kanssa. Perheelliselle isovanhemmat ovat todella suuri tuki arjen pyörityksessä: isovanhemmat vievät lapsia kouluun tai hakevat sieltä, he tarjoavat lapsille lounaan ja katsovat iltapäivisin heidän perään vanhempien tehdessä töitä. Olen nähnyt kuinka isovanhemmat tuovat kesken päivän 50-vuotiaille työssäkäyville lapsilleen lounaan valmiina. Viikonloppuisin kokoonnutaan syömään yhteen perheenä koko päiväksi. Perheen muuttaessa toiselle paikkakunnalle, saatetaan etsiä myös isovanhemmille kotia lähempää. Olen kuullut useammalta naapurilta, kuinka he etsivät omille vanhemmilleen kotia lähempää heitä, mieluiten samasta taloyhtiöstä. Italiassa isovanhemmat ovat ehdoton apu kiireisen arjen pyörittämiseen.

Vaikka meille suomalaisille isovanhemmatkin ovat usein todella rakkaita, he eivät näy aivan samalla tavalla meidän arjessa. Isovanhempia harvoin käytetään Suomessa lapsenvahtina tai kokkina kiireisen arjen keskellä. He saattavat asua pitkän matkan päässä ja heitä tavataan harvemmin. Tapaamiset ovat usein kahvittelua tai pientä yhteistä tekemistä, mutta harvoin yhdessä asumista.

Mutta tiesittekö, että myös Suomessa on virallinen Isovanhempien päivä? Siellä kyseistä päivää juhlitaan vasta 20.10., joten vielä on aikaa järjestää yhteinen kahvittelu ja hemmotteluhetki rakkaiden isovanhempien kanssa. Pieni soittokin saattaa piristää kummasti mieltä!

Hyvää tulevaa Isovanhempien päivää kaikille! Italiaksi muuten isoäiti on Nonna ja isoisä Nonno. 

Lähteet ja kuva:
https://grandparenteffect.com/we-have-this-woman-to-thank-for-grandparents-day/


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti klikkaa linkkiä; tykkää ja seuraa! Löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia! Lukemisen iloa!

Kommentit

Katsotuimmat