Buona Epifania, italialainen Loppiainen

Suomessa ennen vanhaan joulu päättyi pahan Nuutin viedessä joulun pois tammikuun 13.päivä. Nykyään homman hoitaa Loppiainen, johon kristillinen joulunaika päättyy. Myös Italiassa joulu päättyy Loppiaiseen, Epifaniaan. Kolme tietäjää eivät kuulu Espanjan tavoin Italialaiseen Epifaniaan. Juhlaan liittyy kuitenkin amerikkalaistyyliset joulusukat täynnä herkkuja sekä Suomen Pääsiäisnoidan serkku Befana. Italiassa Kaupat ovat täynnä joulukuusta alkaen erilaisia sukkia monenlaisilla herkuilla: on Prinsessaa, Minniä, kallista Belgialaista suklaa-merkkiä. Myös pienet putiikit myyvät erikoisvalmistettuja joulusukkia Epifanian iloksi. Mutta miksi?

Keskustan Putiikin sukkatarjontaa
Italiassa aikaa ennen uskontoa Befana noita lopetti joulunvieton tuomalla luudalla matkaten loppiaisyönä kaikille lapsille herkkuja, leluja ja suklaata. Nämä herkut noita asetti roikkumaan sukan muotoiseen pussiin ripotellen ympärille tuhkaa. Lapset jättivät noidalle aina pientä syötävää, kuten mandariinin ja lasillisen viiniä. Aamulla lapset löysivät niiden tilalla tuhkaa ja pienen kädenjäljen.

Kristinuskon tultua Italiaan Befana noidan tarina muuttui monien muiden tarinoiden tavoin sulautuen kristinuskoon. Uskonnollisen version mukaan kolme Tietäjää eksyivät reitiltä Jeesus-lapsen luokse ja kysyivät vanhalta rouvalta apua. Rouva neuvoi Tietäjät takaisin oikealle reitille ja tästä kolmikko halusi kiittää ja pyysivät vanhusta mukaansa. Vanhus kieltäytyi vankasti ja kolme Tietäjää jatkoivat matkaansa. Vanhusta alkoi harmittaa kieltäytyminen, joten hän pakkasi kassit ja pussit täyteen herkkuja sekä lähti etsimään Tietäjiä ja Jeesus-lasta. Vanhus kävi jokaisen oven luona etsimässä Jeesus-lasta jakaen samalla herkkuja pussistaan kaikille vastaantulleille lapsille.

Nykyään Italiassa pienessä kaupungissa nimeltä Urbania juhlitaan Loppiaista aavistuksen suuremmalla otteella: juhlat kestävät kolme päivää, kaupunki koristellaan joulusukin, joita noita on tuonut ja tarjolla on kaikenlaista tapahtumaa. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna 25. kerran.
 
Meillä Loppiainen merkitsee joulun loppua. Puramme joulukuusen, kasaamme joulukoristeet ja siivoamme joulun odottamaan seuraavaa kertaa. Yleensä. Tänä vuonna lapset saivat yllätyksenä aamulla pienet, kaupalliset Frozen- ja Minni Hiiri-sukat täynnä pieniä keksiä ja kinder-yllärin. Sää on sateinen, mutta alkuillasta pääsimme ihastelemaan vielä viimeisen kerran kaupungin upeita valoja, joita on kuulemma tultu katsomaan Sisiliasta saakka. Ja kaiken huipuksi esikoinen pääsi luistelemaan isänsä kanssa ja minä joulujunaan kuopuksen iloksi.

Joulukoristeet saa lähteä huomenna. Tai Nuutinpäivänä viimeistään!

Lähteet:
http://www.festadellabefana.com/storia-della-befana/


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti klikkaa linkkiä; tykkää ja seuraa! Löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia! Lukemisen iloa!




Kommentit

Katsotuimmat