I giorni della Merla -italialainen kansantarina Mustarastaasta

giorni della Merla tarkoittaa Rastaan päiviä. Tammikuun viimeiset päivät ovat italialaisen kansantarinan mukaan yleensä kaikista kylmimpiä. Mikäli ei ole, tulee keväästä märkä ja kylmä lämpimän sijaan. Vuoden ensimmäisen kuun kolmea viimeistä päivää kutsutaankin rastaan päiväksi. Mutta miksi?


Eri maakunnilla on erilaisia versioita tästä vanhasta kansantarusta. Lapsemme koulusta saaman tarinan mukaan aikoinaan Mustarastas oli kauniin valkoinen lintu kuin rauhan kyyhky konsanaan. Tarinan mukaan eräänä tammikuun loppuna iski kamala myräkkä. Pieni ja kaunis rastasperhe eli pesäpuussaan väristen kylmästä. Pitkään äiti-rastas yritti lämmittää poikasiaan siipien alla, kunnes lähti etsimään parempaa suojaa purevalta pakkaselta. Ulkona myrskysi ja joka paikassa oli vastassa vain jäätä, lunta ja kylmää tuulta.

Lopulta äiti-rastas palasi hakemaan poikasensa. Suoja oli löytynyt. Hän johdatti poikasensa savupiippuun, jossa oli mukavan lämmintä. Kolmen päivän jälkeen myrsky laantui tammikuun vaihtuessa helmikuuksi. Kun linnut nousivat savupiipusta, he olivat kaikki noesta mustia. Tämän jälkeen rastaat ovat aina syntyneet mustina.

Tarinassa on joka maakunnassa erilaisia vivahteita kiukkuisista kuukausista ihmishahmoihin. Yhden version voit lukea Heidin Italia -blogista. Meidän asuinalueen versio eroaa Heidin tarinasta siinä, ettei meillä tammikuu lainaa päiviä helmikuulta. Kolmannessa, hyvin erilaisessa versiossa kerrotaan nuorestaparista, jonka mies tippuu kylmään jokeen ja jäätyy kuoliaaksi pakkasessa. Nuori leski on surun murtama ja pukeutui loppuikänsä mustiin itkien menetettyä miestänsä. Tarinan mukaan naisen itkun voi kuulla vuoristoissa tammikuun viimeisinä päivinä.

Joka tapauksessa uskotaan, että vaikka talvi nimellisesti jatkuu maaliskuun puoleen väliin saakka, alkaa kevät voittaa tammi- helmikuun vaihteessa. Italialaisille nämä kolme päivää ovat kuin suomalaisille marraskuu. Synkkiä, kylmiä ja jopa sateisia päiviä. Helmikuu tuo lämpöä ja toivoa mukanansa. Usein helmikuussa haluaa jo itsekin istua parvekkeella auringossa, mikäli aurinko paistaa. Tammikuun aurinko ei vielä lämmitä samalla tavalla. 


Mukavaa alkavaa helmikuuta kaikille!


*** *** *** ***

Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti klikkaa linkkiä; tykkää ja seuraa! Löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia! Lukemisen iloa!

Kommentit

Katsotuimmat