Passaparola ja rikkinäinen ulko-ovi

Meillä rikkoontui ulko-oven lukko kiirastorstaina. Olimme lähdössä vieraiden kanssa iltapäivällä lähipuistoon, kun avaimeni ei suostunut laittamaan ovea lukkoasentoon. Ovi pysyi kiinni vain pienellä kielenkannalla. Vaikka pääsiäisperjantai ei suoranainen pyhä Italiassa olekaan, tuli mielessäni hätä ettemme voi poistua asunnosta koko pitkän pääsiäisloman aikana!
 

Soitimme naapurini kanssa vuokra-isännällemme, joka oli rannalla viettämässä aikaa lastenlastensa kanssa. Hän lähti rannalta ajamaan heti luoksemme kuultuaan ongelmasta. Hän saapui, katsoi ovea ja kertoi tietävänsä oivan lukkosepän, sillä hänen ovessa oli ollut samanlainen vika muutama vuosi takaperin. Hän pyysi odottamaan ja lähti.

Puolen tunnin päästä hän saapui lukkoseppä-kaverinsa kanssa paikalle, joka katsoi ovea ja pahoitteli kovasti: hänestä ei olisi apua tämän lukon kanssa. Ovemme ei ole normaali ulko-ovi, vaan sieltä tulee lukkoon laittaessa metalliset pultit seinän sisälle; aivan kuin amerikkalaisissa elokuvissa pankkiholveissa.
 
Hänestä ei olisi apua, mutta hän tunsi toisen lukkosepän, joka on erikoistunut näihin oviin. Soittoa kaverille ja varttia myöhemmin toinen lukkoseppä oli paikalla poikansa kanssa. Lukkoa auki, tarkempaa katsetta, pohdintaa, katselua, tsekkausta ja pari puhelua taas eteenpäin. Lopulta vanhan lukon poisto ja varalukon asentaminen. Hätäratkaisu oli valmis. 
Lähialueen kaupungeissa ei ollut tarvittavaa lukkopesää saatavilla, uusi tilattiin ja tulisi tiistaina. Saimme oveen toimivan lukon lomien ajaksi ja olimme tyytyväisiä, vaikka itse lukkoseppää harmitti, ettei saanut korjattua ovea kerralla.

Tässä näkyi hienosti italialainen Passaparola: eli positiivisen tiedon tai sanan eteenpäin välittämistä. Kyseinen sana tulee sanoista passare, joka tarkoittaa ojentamista ja parola ihan vain sanaa.

Kun joku asia on niin hyvä, että siitä pitää kertoa eteenpäin, tapahtuu passaparola. Kun ystävälläsi on firma, kannattaahan siitä vinkata, että hän saa lisää asiakkaita! Suomalaisittain voimme kutsua sitä myös puskaradioksi. Sen ideana on jakaa hyvää tietoa jostain asiasta tai palvelusta. Mikäli kaipaamme tietoa, mistä saada edullisesti uusi vetoketju, naapuri vinkkaa liikkeen; mikäli haluan puuseppää paikalle, on naapurillä yhden hyvän yhteystiedot. 

Olemme saaneet passaparolan avulla muun muassa:
  • hyvän hammaslääkärin yhteystiedot 
  • silmälasikaupan tiedot 
  • liikkeen, missä vaihdetaan parilla eurolla vetoketjua tiedot 
  • puusepän tiedot 
  • hyvien erilaisten ravintoloiden tietoja 
  • ja nyt oivat lukkosepät
Lista on niin pitkä, että tuskin muistan kaikkea!
 
Miten ulko-ovemme lopulta kävi? 
Vanhasta lukosta oli irronnut pienen pieni metallinen osa, joka esti ovea menemästä lukkoon. Tiistaina aamupäivästä vuokra-isäntämme soitti ja kertoi olevansa kymmenen minuutin päästä lukkosepän kanssa paikalla. Kaksi minuuttia meni ja ovi kello soi, vartin päästä meillä oli taas erittäin toimiva ulko-ovi!

PS. En suosittele laittamaan julkiseen jakoon kuvia avaimista ilman, että avaimen hammaskuvio on sumennettu: osaava henkilö voi hetkessä "lukea" avainta ja tehdä siitä kopion! Tämän vuoksi omassa kuvassa on postilaatikon avain hieman sumennettu.

*** *** *** ***

Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti klikkaa linkkiä; tykkää ja seuraa! Löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia! Lukemisen iloa!


Kommentit

  1. Voi ei, hajosipa lukko huonoon aikaan. Hyvä että saitte kuitenkin lukon kuntoon. Passaparola kuulostaa hauskalta, meillä on myös lukkojen tai lukitussysteemin vaihto edessä. Täytyypä katsoa, löytyykö hyvä lukkoliike vaikkapa passaparolan avulla! https://www.jmlukko.fi/lukitus-ja-kulunvalvonta/mekaaniset-lukitusratkaisut

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katsotuimmat