Frutta e verdura nelle scuole, hedelmää välipalana

Italialaisten lasten välipala on aivan toisenlainen kuin mihin Suomessa on totuttu. Nutella on kova juttu ympäri maailmaa, mutta täällä se on iso osa välipalakulttuuria: sitä löytyy suolatikkujen kanssa, leivän päällä, keksien välistä, pikkupurnukoista valtaviin sekä annoskoissa valmiina. Italialaislasten välipalat eivät ole kovin terveellisen oloisia. Siksi asialle on päätetty tehdä jotain.
 

Yleinen lasten aamu- ja välipala täällä on keksiä tai  leipää nutellalla / marmeladilla päällystettynä. Kaupat ovat täynnä erilaisia ”välipala”keksejä, suolatikkupaketteja ynnä muita epäterveellisiä välipalanautintoja. Kyllä mekin niitä välillä ostamme silloin tällöin tapahtuviin herkkuhetkiin, kuten piknikeille. 
 
Saimme esikoisen ensimmäisen luokan syksyllä koulusta luumuja, omenia ja päärynöitä ensimmäisten kouluviikkojen aikana. Tämä oli osa Italian valtion ja osittain EU:n rahoittamaa projektia nimeltä ”Frutta e verdura nelle scuole”.

Projekti oli suunnattu alakouluikäisille eli 6-11 vuotiaille lapsille. Projektin ideana oli herättää niin lapset kuin vanhemmat huomaamaan hedelmien ja vihannesten terveysvaikutuksia verrattuna perinteisiin keksivälipaloihin.

Koulussa lapset tutkivat hedelmiä, maalasivat niiden avulla ja kuuntelivat ulkopuolisten luentoja netin kautta. Luennoitsija kertoi hedelmien ja vihannesten terveellisyydestä ja siitä, mihin aikaan vuodesta voi saada mitäkin hedelmää ja vihannesta lähellä tuotettuna. Lisäksi kotiin jaetaan ”näytepakkauksia” hedelmistä ympäri vuoden. Tänä vuonna projekti sijoittui viimeisille kahdelle viikolle ja kotiin tuotiin porkkanoita, luumuja, omenia sekä aprikooseja.  

Meillä välipalat ovat pääasissa aina kaksi hedelmää pilkottuna. Jos olemme leiponeet jotain, saattaa toisen hedelmän tilalla löytyä leivonnainen. Pyrin käymään kahdesti viikossa kaupassa ja joka kerta yritän ostaa kahta erilaista hedelmää lapsille syötäväksi. Esimerkiksi tiistaina omenaa ja kiiviä, perjantaina banaania ja päärynää. Näin meillä on aina hedelmiä tarjolla välipalaksi.
 
Lisäksi leivän päälle löytyy paprikaa tai Lidl-reissun jälkeen (hollantilaista) kurkkua, koska muista kaupoista Suomessa tunnettua normikurkkua ei löydy. Lidliä lukuunottamatta kaupat myyvät avomaankurkkua täällä päin peruskurkkuna. Lisäksi porkkana on kaikkien, jopa koiran mielestä huisin herkullista.

Esikoinen aloitti toisen luokan alussa valittamaan ainaisten hedelmien olevan tylsiä. Kaveritkin ihmettelevät kuulemma, eikö hän saa karkkia ollenkaan: "Suuttuuko sun äiti, jos syöt tän suklaakarkin?". Teimme lopulta päätöksen vuoden vaihteessa. Kerran viikossa toisen hedelmän tilalla saattaakin olla herkku. Lipsuin reilun vuoden jälkeen, mutta vain vähän. Edelleen hedelmät tulevat olemaan meillä pääpainona välipaloissa, Nutellaherkut sitten muulloin.


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti klikkaa linkkiä; tykkää ja seuraa! Löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia! Lukemisen iloa!

Kommentit

Katsotuimmat