Etätyö Euroopassa, mitä tulisi huomioida

Euroopan sisällä on liikkuvuus vapaata, mutta tietyin säännöin. Voit muuttaa toiseen Euroopan unionin maahan esimerkiksi opiskelemaan tai työn perässä. Voit muuttaa myös etsimään töitä, mutta vain kolmeksi kuukaudeksi. Euroopan maissa on kuitenkin paljon eroja, kuinka asioita käytännössä hoidetaan. 


Perheemme muutti ulkomaille tosiaan mieheni opiskelujen vuoksi

Taustaa opiskelun vuoksi ulkomaille muutosta

2019 muuttaessamme Italiaan neuvoi Suomen puolella Kela meitä seuraavasti: siirtäkää kirjat väliaikaisesti, eli älkää siirtäkö kirjoja kokonaan asuinmaahan. Tämä sen vuoksi, että näin meillä säilyi Suomen sosiaaliturva. Kaikkiaan opiskelu on väliaikaista ja tämän vuoksi näin meitä neuvottiin. 

Italian päässä olemme käyneet vuosittain kunnan puolella hoitamassa tätä paperiasiaa kuntoon: tähän on riittänyt mieheni koulusta todistus, passi, voimassaoleva Eurooppalainen sairaanhoitokortti sekä Codice Fiscale; paikallinen vero/sotunumero. Joka vuosi käymme perheenä ja joka vuosi meidän muiden paperit on lykätty sivuun: mitä turhaan meitä perheenjäseniä systeemiin laitettaisiin. 

Vuonna 2022 aloitin työt suomalaiselle yritykselle täysin etänä. Kysyin tuolloin verovirastosta, mikä on oikeanlainen tapa maksaa muun muassa veroja tältä ulkomaan olon ajalta. Vastaus oli selkeä: maksat verosi Suomeen, koska sosiaaliturvasi on Suomessa ja yritys on suomalainen.

Keväällä 2023 opin kouluni International Human Resource-kurssilla, että minun olisi tullut hakea jo tuolloin ETK:lta (Eläketurvakeskus) A1-todistus, joka osoittaa että kuulun edelleen sosiaaliturvaltani Suomen alaisuuteen. Laitoin viestiä ETK:lle ja he vastasivat, että pahimmillaan joutuisin takautuvasti maksamaan verot Italiaan koko työskentelyajalta. Ei siinä muuten mitään, mutta opiskelijana suomen kokonaisveroprosenttini oli alle 10; kun Italiassa se oli yli 20. "Mätkyt" olisi ollut todella tuntuva pamaus tähän taloudelliseen tilanteeseen.

A1 todistus ulkomailla etätyöskentelyn edellytys

A1-todistus on Euroopan unionin sosiaaliturva-asetuksen säännös, joka on ainoa tapa osoittaa sosiaaliturvaan kuuluminen toiseen maahan, kuin missä aikoo työskennellä. 

A1-todistusta voikin pitää jonkinlaisena etätyöläisen Freedom-passina. Sen avulla voit työskennellä maksimissaan alkuun kaksi vuotta Euroopan sisällä toisessa maassa. Minimiaikaa ei ole määritelty, joten jopa muutaman viikon "työlomille" olisi hyvä todistus hakea. Mikäli aika jatkuu yli kahden vuoden, voi sitä saada enintään yhteensä viideksi vuodeksi. 

Jotta lupa heltiää alkujaan, on siinä tiettyjä sääntöjä:
  • Työntekijän sosiaaliturvan on oltava Suomessa ennen muuttoa. Eli mikäli kirjasi on Italiassa ja haet suomalaiselle työnantajalle, ei etätyö onnistu. 
  • Työnanatajan tulee hakea todistusta työntekijälle, jopa lyhyissä ulkomaan matkoissa, oli kyseessä parin päivän työreissu tai ”kahden vuoden etäily ja uusi maa tutuksi”. Tämä johtuu siitä, että jokaisessa EU-maassa on omat lainsäädäntönsä työnteolle. 
  • Työnantajan on hyväksyttävä ulkomaille lähtö
Suosittelenkin kaikkia, jotka työskentelevät ulkomailla tarkastamaan, onko tämä paperi tehty. Sillä, mikäli sitä ei ole tehty, voi seuraukset tulla kalliiksi niin työnantajalle- kuin tekijälle. Tämä todistus koskee myös yrittäjiä. Esimerkiksi Italiassa asuva yksityisyrittäjä-Maria joutuu hakemaan kyseisen todistuksen lähtiessään Suomeen kuukauden lomalle ja työskennellessään siellä samalla. 

Kun A1-todistus on taskussa, lyhyillä ulkomaan työreissuilla, kuten lomilla ja työmatkoilla, sairaanhoito hoituu normaalisti Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Mutta, mikäli aiot majoittua pidemmäksi aikaa toiseen maahan, tulee sinun hakea vuorostaan Kelasta S1-todistus. 

Ja mikähän tämä S1-todistus sitten on?!

S1-todistus on Kelan myöntämä todistus sairaanhoito-oikeudesta, jos asut eri maassa kuin olet vakuutettu. Tämän todistuksen avulla pääset kirjautumaan uuden asuinmaasi terveydenhuoltojärjestelmään ja näin saat perusterveydenhoidon asuinmaasi sääntöjen mukaisesti. Esimerkiksi tapauksessamme, voimme hakea Italiasta omalääkärit nyt itsellemme, kun olemme bvihdoin kahdeksan kuukauden jälkeen saaneet kaipaamme A1- ja S1-todistukset itsellemme. 

Hassua kyllä, dokumentit ovat Suomeksi. Tämä ei haittaa, sillä toisin kuin eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka vaihtelee maakohtaisesti, on nämä dokumentit joka maassa samanlaiset. 
 
Kaikkiaan meillä meni aikaa todistuksen saamiseen kahdeksan kuukautta! Aivan järjettömän pitkä aika! Laitoin A1-hakemuksen menemään huhtikuussa; lisäselvitys saapui elokuussa, jonka täytin heti. Syyskuun lopussa kyselin ETK:ltä hakemuksen perään ja se saapui seuraavana päivänä. Sattumaako? Tämän jälkeen laitoin vuorostaan S1-hakemuksen Kelaan, ja kyselin pariin otteeseen senkin perään. Vastaus tuli kahdessa kuukaudessa. Nyt voimme mennä Italialaiseen potilastoimistoon, eli ASL:n luukulle viemään S1-dokumentit ja saamaan omalääkärin perheellemme. 

Olen sairastanut täällä asumisen aikana hoitamattomana hengenvaarallisia sairauksia, kuten kurkkupaiseen, Streptokokki A:n ja tulirokon, joihin kaikkiin tarvitaan antibiootit. Sain myös allergisen reaktion penisiliinistä ensimmäistä kertaa elämässäni! Lääkkeiden saaminen on ollut joka kerta hirveän vaikeaa, ilman italialaiseen lääkärisysteemiin kuulumista, vaikka taskussa olisikin eurooppalainen sairaanhoitokortti. Nyt voin hengähtää rauhassa, vaikka kurkku kipeytyisi sadannen kerran.

Lähteet ja lisätietoa:
https://www.etk.fi/tyo-ja-elakkeet-ulkomailla/ulkomaantyon-vakuuttaminen/usein-kysyttya-ulkomaantyon-vakuuttamisesta/

https://europa.eu/youreurope/citizens/work/unemployment-and-benefits/social-security-forms/index_fi.htm



*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti klikkaa linkkiä; tykkää ja seuraa! Löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia! Lukemisen iloa!

Kommentit

Katsotuimmat