Festa della Repubblica - Italian kansallispäivä

Muutama vuosi sitten ihmettelin lenkillä monia lappuja kauppojen ovessa, jossa kerrottiin kauppojen olevan poikkeuksellisesti kiinni. Outoa näissä oli se, että ilmoitus meni kutakuinkin: ”olemme suljettu maanantaina 1.6., nähdään taas keskiviikkona 3.6.” Mihin tiistai katosi? Miksi siitä ei ole mainintaa? Unohdin asian ja jatkoimme päivän viettoa. Illalla nukkumaan mennessä selailin Facebookin ruokaryhmää ulkosuomalaisille, jossa eräs mainitsi huomenna olevan Italiassa vapaapäivä. Miten niin vapaa, tiistaihan se olisi! Sitten minulla välähti puolilta öin sängyssä! Kaupat olisi kiinni, onneksi kaapista löytyisi ruokaa! Mieheni vielä varmisti, että Coop on suljettu, Famila auki sunnuntain aukioloilla ja Lidl lähes normaalisti.
 


Syy siihen, miksi kaikki on kiinni, on Italian kansallispäivä, Festa della Repubblica! Vuonna 1946 Toisen Maailmansodan päättymisen jälkeen kansa äänesti Monarkian ja Tasavallan välillä. Myös naiset pääsivät ensi kertaa vaikuttamaan äänestämällä kansallisessa äänestyksessä. 

Äänestys oli tiukka: eteläinen Italia äänesti Monarkian säilymisen puolesta, pohjoinen uudesta Tasavallasta. Lopulta Tasavalta voitti reilulla 54 prosentilla. Virallisesti Tasavalta aloitti kymmenen päivää myöhemmin, mutta äänestyspäivästä tuli kansallinen juhlapäivä Italialle. Toinen maailmansota oli päättynyt ja koko maailmassa puhalsi uudet tuulet. Italian Monarkia oli saanut suuren takaiskun eikä kansa enää luottanut kuninkaallisiin, jotka olivat tehneet Mussolinin ja natsien kanssa yhteistyötä. Näin valta vaihtui ja Italiasta tuli Tasavalta.

Ensimmäisinä asuinvuosina juhlallisuuksia ei ollut Koronan vuoksi. Keskustan aukio oli hiljainen, vaikka yleensä juhlapäivinä siellä on paljon tapahtumia. Osa ravintoloista oli suljettu, auki olevissa ei aamulla paljoa liikettä näkynyt. Viime vuonna kaupunkimme suurimmassa puistossa
 oli tuolloin tapahtumia, jossa itsekin kävimme pyörähtämässä. Tänä vuonna tuo puisto on edelleen veden ja mudan valtaamana Emilia-Romagnan tulvan aiheuttamien vahinkojen vuoksi ja käyttökiellosa. Päivä meneekin minulla alkuun töitä tehden ja lounasaikaan naapurin lapsen syntymäpäiviä toisessa puistossa viettäen.

Hyvää Italian kansallispäivää!

Lähteet:
https://elezionistorico.interno.gov.it/index.php?tpel=F&dtel=02/06/1946&tpa=I&tpe=A&lev0=0&levsut0=0&es0=S&ms=S



*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa

joten rohkeasti vain sinne tykkäämään ja seuraamaan!

Kommentit

Katsotuimmat