Voiko vitutukseen kuolla?

Voiko vitutukseen kuolla? Tällä hetkellä tuntuu, että voi. Jos luulette Suomen olevan byrokratian ytimessä, tervetuloa Italiaan!

Me olimme varanneet kolmannet rokotteet ilman ongelmia suoraan apteekista. Viime kesänä kirjoitinkin, kuinka haastavaa ulkosuomalaisena korona-rokotteiden saaminen voi olla täällä saapasmaassa. Tänään rokote-ajan piti olla eikä ongelmia pitänyt ilmetä. 

MUTTA.. 

Tällä kertaa hoitaja ei päästänytkään meitä etenemään virrassa, jossa ensin otetaan nivaska lappuja, sen jälkeen kirjaudutaan hoitajan luona, jonka jälkeen mennään lääkärin juttusille vielä ennen rokotetta. Tie on pitkä ja mutkainen prosessi ennen itse rokotteen saamista. Itsekin olin varannut koko työpäiväni tähän. Hoitaja alkoi penäämään, että tarvitsemme paikallisen kela-kortin. Olin jo selvittänyt hänelle, ettemme ole aiemminkaan tarvinneet ja asia on hoidettu CUP:n puolelta jo kesällä kohdallamme. Emme olisi voineet varata aikaa apteekista, mikäli asiassa olisi jotain hämärää. Tämä ei riittänyt. Jatkoin selittämistä ja lopulta hän suostui soittamaan CUPiin kysyäkseen asiasta.

"Ei rokotetta ilman Module S1-lomaketta omasta maasta" oli tällä kertaa vastaus. Anteeksi, mutta mitä?!? Kyseistä lomaketta ei edes anneta opiskelijoille! Italia on ennemmin valmis laskuttamaan Suomea sairaalassaolostamme kuin antamaan rokotteen eurooppalaisella sairaanhoitokortilla? Aiemmin meillä ei ole ollut mitään ongelmaa tämän asian suhteen. Mutta nyt. Ihan kuin kaikki olisi muuttunut hetkessä. Rokotetta ei tulisi tänään, paitsi jos saisimme tänään Suomen Kelasta kyseisen lomakkeen, vietyä sen CUPiin rekisteröitäväksi ennen klo 13 ja tämän jälkeen palaisimme takaisin. Olisimme tänään tervetulleita vielä.. 

Anteeksi nyt vain? Missä maassa asiat näin nopeasti hoituisi? Soitin heti ulos päästyämme Kelaan, jonotin puoli tuntia ja selvitin asiamme. S1-lomake on ulkomaan komennuksella oleville. Me emme ole. Mieheni opiskelee, eli hän ei ole oikeutettu S1-lomakkeeseen. Tyttäremme on saanut poikkeuksen poikkeusluvalla kyseisen lomakkeen juuri rokotuksen vuoksi. Ja nyt meidän tulee odottaa tätä mystistä lomaketta seuraavat viikot, todella hyvällä tuurilla vain pari päivää, että saammeko mekin erityisen poikkeusluvan rokotteen takia.. Koska emme ehdi tänään takaisin tarvittavien lomakkeiden kanssa, rokotukset siirtyvät jonnekin tulevaisuuteen. Tämänkin päivän aika oli varattu 1,5 kuukautta sitten.

Yksi monista täytettävistä asiakirjoista
Eihän siitä mitään, mutta mieheni opiskelut ovat venyneet jo Koronan vuoksi vuodella. Hänen koulussaan esimerkiksi kokeet käydään tekemässä vain Milanossa tai Roomassa. Hänellä tulisi olla rokotukset kunnossa kahden viikon päästä päästäkseen tekemään kokeita, jotta hän voisi valmistua vihdoin toukokuussa. Hänen opintotuki-asiansakin on katkolla ja selvityksen alla, sillä Suomen Kela ja Italian korona-rajoitukset eivät puhu keskenään yhteistä kieltä. Kellalla on omat säännöksensä, eikä se ymmärrä kuinka paljon Italian erilaiset määräykset ovat hidastaneet valmistumista. Ja nyt vielä tämä. 

Tekisi mieli ostaa lentolippu Suomeen ja hautautua ensimmäiseen lumikasaan, joka vastaan tulee. Niin paljon tällä hetkellä v*tuttaa. Tämä jatkuva pohdinta tulevasta alkaa ottamaan koville. Ainoat selvät askeleet elämässä ovat oma työni ja oma koulu. Edes lapsiemme koulusta emme tiedä syksyn kohdalla mitään. Joten pienikin takaisku tuntuu normaalia suuremmalta, ylitsepääsemättömältä vuorelta.. En jaksaisi kaiken stressin päälle vielä selvitellä turhaan tällaisia asioita..

Luulen, että rokotukset jäivät kiinni tällä kertaa henkilöstä, joka meidät otti vastaan. Tähän mennessä olemme tavanneet paljon ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja tekevät kaikkensa että toimimme kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin eteen riippumatta lippusista tai lappusista. Jotka haluavat tämän loppuvan huolimatta siitä, mikä kunta tai maa rokotteen lopulta maksaa. Tällä kertaa saimme vastaamme byrokratian kukkasen, sen joka tekee niin kuin paperissa lukee, eikä osaa katsoa yhtään sen läpi toista paperia. Jopa Kelan työntekijä oli hämmästynyt, ettemme saaneet rokotetta eurooppalaisen sairaanhoitokortin voimin. 

Mutta en usko, että tähän kuolen. Ainakaan vielä: olo on vain epämukava ja sydän itkee verta. Katsotaan ensin, miten homma etenee vai eteneekö mihinkään.


*** *** *** ***

Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti klikkaa linkkiä; tykkää ja seuraa! Löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia! Lukemisen iloa!

Kommentit

Katsotuimmat