Lukijan kysymys: Onko Italiassa ihana asua sään aiheuttamista mullistuksista huolimatta?

Minulta kysyttiin tänään:
”Tuntuu et siellä on koko ajan joku sään aiheutama mullistus meneillään.. ensin rankkasateet ja mutavyörymät, sit kauhea kuumuus, nyt hirveä tuuli. Onks siellä tyyliin ikinä ns ihanaa? Siis kysyn ihan vilpittömästi.”

Tämä oli hyvä kysymys!
 

Olemme asuneet täällä vasta reilun neljä vuotta, mutta näihin vuosiin on mahtunut paljon mullistuksia. Pandemia, sota Euroopassa, jatkuvat luonnon ääri-ilmiöt... Jo viime kesän pitkä kuivuus sai heräämään tähän tilanteeseen, mutta tämän kevään tulvat tulivat jo todella lähelle.

Keväällä 2022 ei satanut vettä oikeastaan ollenkaan. Maa oli rutikuiva jo kesäkuussa kamalien helteiden vyöryessä päälle ja Pormestari kielsi veden ylimääräisen käytön.

Talvi 22-23 oli lämmin ja mukava näin ulkomaalaisen mielestä, mutta paikalliset oudoksuivat.

Keväällä 2023 oli aika viileä, mutta kuivaa. Toukokuussa tuli äkilliset rankkasateet, jotka aiheuttivat tulvia ympäri Emilia-Romagnan rannikkoa. Maa ei imenyt vettä, koska se oli niin kuiva.

Kesäkuu 2023 oli normaalia viileämpi ja koko rannikko yritti selvitä tulvasta. Rannikkokaupungit kärsivät suuria vahinkoja, joissa lillui paljon kuolleita kaloja ja muita eläimiä.

Nyt heinäkuussa 2023 on taas ylikuumaa ja kuivaa. Kukkapenkkimme kukat ovat menettäneet värinsä, vaikka normaalisti voivat todella hyvin auringossa. Pitkin Italiaa tulee kovia tuulenpuuskia, jotka katkovat puita. Milanossa on ollut lyhyen ajan sisällä kaksi tuhoisaa trombia.

Maapallon ilmasto on sekaisin.

Sama pätee Suomen oloissa pitkiä hellejaksoja, jättilumisia talvia, kesäkuussa tulevia lumisateita..

Itse olen todella huolissani ilmaston ääri-ilmiöistä; kun sataa, vettä tulee kaatamalla, ilma on tulikuumaa tai jääkylmää. Luonnonvoimat ovat valtavat. Sään ääri-ilmiöistä on varoiteltu jo vuosikymmeniä, mutta muutokseen ei olla halukkaita. Muutos kun tarkoittaisi sitä, että monien meistä pitäisi vähentää kulutusta tai luopua jostain meille tärkeästä.

Suosittelen aina ja jatkuvasti kaikille, että katsokaa David Attenborough: A Life on Our Planet. 


Tämä dokumentti on yksi silmiä avaavimpia, surullisia, ja totuudenmukaisia kertomuksia siitä, miten me ihmiset olemme niin lyhyellä aikakaudella onnistuneet tuhoamaan kaunista planeettaamme. Häneltä on tullut myös kirja ”Yksi elämä, Yksi planeetta”, joka on luettavissa muun muassa BookBeatissa.

Ja ei, en minäkään syytön ole.

Lennämme Suomeen tällä hetkellä vuosittain. Kompensoimme kyllä lennosta tulevia tuhoja muilla keinoin: ettemme omista autoa ja asumme pienessä asunnossa. Emme osta uusia tavaroita jatkuvasti ja pyrimme syömään vähemmän nautaa ja muuta punaista lihaa verrattuna aikaisempaan. Pyrimme myös opettamaan lapsillemme järkevästä kulutuksesta ja ilmastonmuutoksesta.

Mutta vastaus kysymykseen on: kyllä

Täällä on ihanaa ja tavallista perhearkea siinä missä Suomessa tai missä tahansa maailmassa. Kotikaupunkimme on ihanan pieni ja rauhallinen, mutta pienen junamatkan päässä isommista kaupungeista. Nautimme hiljaisista keskustan kaduista ja rauhallisesta pohjois-Italian kaupungin miljööstä. Olemme luonnon armoilla, mutta olemme onnellisia asuessamme juuri nyt juuri täällä. 

Perheemme tulevaisuus on edelleen auki emmekä tiedä, muuta kuin sen, että tulemme asumaan täällä vielä vuoden. Sen jälkeen kaikki on auki: palaammeko Suomeen, jäämmekö tänne vai muutammeko jonnekin muualle Eurooppaan? 

Asumme missä tahansa, joudumme todistamaan ilmastonmuutosta. Toivon todellakin, että lapsemme ja heidän mahdollinen jälkikasvu näkisi vielä hyvinvoivan maailman, jollaisesta näimme vilauksen Pandemian sulkiessa maapallon hetkellisesti.

Heitänpä tähän loppuun painavan aiheen kevyeksi lopetukseksi Haloo Helsingin Lady Dominan, tämän laulun sanat on täyttä kultaa:
 


"Minä, minä ja mulle lisää", On toive iltarukouksen.
Ja jos ei näy luonnonäitiä, ei Taivaan Isää voi tehdä pikku rikoksen.

Mut jossain täällä maapallon päällä on luonnon oma Lady Domina: 
Se palloaan ja päätään pyörittelee Ja miettii “Ei saatana!"


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti klikkaa linkkiä; tykkää ja seuraa! Löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia! Lukemisen iloa!


Kommentit

Katsotuimmat