70 päivää karanteenia

10 viikkoa, 70 päivää. Niin pitkä aika on siitä, kun esikoisen esikoulu ja muut koulut suljettiin. Kun kaupoissa alkoivat ensimmäiset ryntäykset ja hamstraaminen. Olin ihmeissäni, Mitä tapahtuu? Tunne oli enemmän huonosta kauhu/tieteiselokuvasta kuin tosi elämästä. Lisää voit lukea ensimmäisestä 40 päivästä täältä.

Hiljainen ja villiintynyt kävelykatu
Nyt arki on erilaista, moni asia on muuttunut 2,5 kuukaudessa. Kevät on pitkällä ja ulkona saattaa olla lämpimänä päivänä 26 astetta lämmintä. Olemme kotona pääasiassa sisällä tai parvekkeella, joskus uskaltauduimme omalle pihalle leikkimään. Porttien ulkopuolelle lähdemme yksin kauppaan tai Nannan kanssa lenkille. Välillä tulee kinaa, kumpi pääsee 20minuutin vapauteen neljän seinän sisältä Nannan kanssa. Maskit on kaikilla pakollinen asuste nykypäivänä ja itsekin olen tilannut kestoversion itsellemme ja esikoiselle. Esikoinen ei ole käynyt porttien ulkopuolella lähes 70 päivään, kuopuksella on kerran ollut lääkärikäynti. Tänä aikana kuopus on vihdoin oppinut kävelemään hienosti ilman tukea, esikoinen opetteli pelaamaan Unoa ja maalaamaan yksisarvisia.

Mutta miten tänne asti on päästy? Palataanpa uudelleen noin kuukausi taaksepäin!


7. viikko (6.-12.4.)
Meillä arki rullasi omalla painollaan. Pelejä, askartelua, leikkejä, elokuvia.. Esikoisemme alkoi myös leikkimään videopuheluilla Suomessa asuvan ystävänsä kanssa. Välillä tuntui seinien kaatuvan päälle ja vatsan kasvavan jatkuvan leipomisen ja herkkujen syönnin takia, ulos kun ei voinut lähteä lenkille ja omalla pihalla kävely ei kamalasti innostanut yhden kerran kokeilemisen jälkeen.

Pääsiäinen tuli ja meni, suklaata syötiin niin paljon, että kävin tekemässä tosiaan kahden kilometrin kävelylenkin meidän 100 metrin pihatiellä. Vaikka meillä on kaunis piha, niin ei sitä uudelleen ole jaksanut lähteä ihastelemaan lenkkimielessä.

Saimme myös postissa kaupungiltamme mukavan lahjan. Ennen ja jälkeen ”pitkän Pääsiäisviikonlopun” kaupunkimme asukkaat saivat yhteensä neljä kappaletta kertakäyttömaskeja. Maskit jaettiin kahdessa erässä suoraan postiluukkuihin kaupungin kirjekuorissa.
 
Kuvakaappaus Emilia-Romagnan Facebook sivuilta
7. viikolla uutisoitiin Italiassa tilanteen menneen parempaan suuntaan: viime viikkoina tartuntoja oli tullut vähemmän, vaikka testaamista oli jatkettu tehokkaasti. R0-luku oli saatu laskemaan yhteen. Selkokielellä sairastunut henkilö tartutti enää yhden henkilön, kun aiemmin Italiassa luku oli pahimmillaan lähemmäs kolmea. Uusia tapauksia tuli noin 4000 päivittäin, Koronaan kuoli 400-600 ihmistä joka päivä kyseisellä viikolla.


8. viikko (13.-19.4.)
Tällä viikolla lähikauppaamme ei saanut enää mennä sisälle ilman oikeaa maskia. Jonossa edellä olevalla naisella oli vain kaulahuivi suun ja nenän edessä. Vartija tarjosi hänelle kaupan kertakäyttömaskia ovella, mutta nainen ei sitä halunnut ja hän kääntyi pois. Näin naisen myöhemmin kaupassa uudelleen, hän oli käynyt hakemassa kaupungin lähettämän maskin kasvoillensa suojaksi.

Kaupat avasivat myös ovensa uudelleen sunnuntaisin. Syynä sunnuntain aukiololle oli tulevat pyhät, joiden vuoksi viikottain kaupat olivat kiinni joka tapauksessa yhden päivän.

Uusia tapauksia tällä viikolla tuli päivittäin keskimäärin noin tuhat vähemmän kuin edellisviikolla, eli 3000 uutta positiivista, kuolleita päälle 500 päivittäin. Forlí-Cesena alueella tartuntoja oli yhteensä 1301.


9. viikko (20.-26.4.)
Kaupunkiimme tuli maskipakko keskiviikosta alkaen. Käytännössä maskeja tuli käyttää kaikkialla muualla, paitsi kadulla. Kadulla maskin pitäminen oli vielä vapaaehtoista, vaikka käytännössä sielläkään ei voinut olla ilman painavaa syytä (kaupassa, apteekissa tai lääkärillä käynti=maskipakko). Oikeastaan koiran kanssa ulkoilu oli lähinnä ainoa syy olla ulkona ilman maskia, mikäli pysyt julkisella kadulla. Käytännössä kadulla kulkijoista 95% pitivät maskia jo ennen kyseistä määräystä.

Tällä viikolla Italiassa juhlittiin Anniversario della Liberazionea, jota juhlittiin vastarinnan voiton kunniaksi Toisessa maailmansodassa. Kaupunkimme nettisivuilla pystyi katselemaan asiaan liittyviä videoita ja puheita, sillä muuten suuret juhlallisuudet loistivat poissaolollaan.

Uusien positiivisten määrä laski edelleen, tällä viikolla päivittäin uusia tapauksia oli 2 500- 3 000, kuolleiden määrä pysyi päivittäin keskimäärin alle 450, sunnuntaina kuolleita oli ensimmäisen kerran alle 300.


10.viikko (27.4.-3.5.)
Viimeinen täysi karanteeniviikko! Huhtikuu vaihtuu toukokuuhun. Pian olemme asuneet vuoden Italiassa, josta 2,5 kuukautta karanteenissa.
 
Onneksi Vappu rikkoi arkea näin täyden karanteenin loppupuolella. Teimme Simaa ja Vappupäivänä munkkeja. Koska koko Italia leipoo nykyisin koko ajan ja paljon, kaupoissa on huutava pula hiivasta. Ja maallikkona en ymmärrä puoliakaan kaupan leivontaosaston kymmenistä eri leivinjauheista, hiivoista sun muista! Tähän sainkin apua ihanasta Suomen Italia-ryhmästä ja opin vihdoin, mikä on kuivahiivaa ja mikä on leivinjauhetta (täällä myydään muun muassa vaniljan makuista leivinjauhetta!). Tuorehiivaa löytyi kaupasta vain 500g köntti ja itselleni kun olisi riittänyt se pieni herneen kokoinen pala! Loppu hyvin, kaikki hyvin: sima ehti porisemaan Vapuksi ja saimme vietyä naapureille munkki&sima -tervehdykset.

Pian ”portit avautuvat”, enkä tiedä mitä ajatella. Toisaalta olen huojentunut, että karanteeni on selkeästi auttanut ja pudottanut tartuntojen määrää. Toisaalta olen kauhuissani, miten esimerkiksi kahden viikon päästä tilanne näyttää.
Maanantaina 4.5. Siirrytään vaiheeseen kaksi. Julkiset puistot avautuvat ja sinne saa lähteä lapsen kanssa liikkumaan, mutta esimerkiksi lasten leikkipaikat puistoissa pysyvät suljettuna. Puistossakin saa olla vain, jos on maski ja pitää yli metrin välin toisiin ihmisiin. Kaupunki voi edelleen sulkea puistoissa paikat, jossa epäilee ettei metrin etäisyyttä voi säilyttää.
 
Liikkumaan saa lähteä, kuten pidemmälle lenkille, mutta yksin. Lapsen voi ottaa lenkille mukaan, mutta puistojen leikkipaikoille ei saa mennä.. Rantoja ei vieläkään avata, vaikka ulkoilla saakin. Kirjastot avataan, mutta vain kirjojen lainaamiseen ja palauttamiselle. Mikäli omistaa toisen asunnon, saa nyt matkata sinne katsomaan asunnon tilanne, mutta kotiin pitää palata saman päivän aikana.

Huomasin viikonloppuna, että myös lähin jäätelökahvilammekin on avannut ovensa, mutta vain ulosmyyntiin. Ulkopuolella oleville penkeille ei saa mennä, vaan oston jälkeen matkaa on jatkettava.

Tyttömme odottavat jo innolla maanantaita. He tietävät, että saamme mennä pihalle naapurien lasten kanssa, kunhan pidämme turvavälin. Sopiva turvaväli on oma ja kaverin käden pituus. Naapureita huolettaa tuleva tilanne. Nyt kun paikkoja avataan, he pelkäävät taudin tulevan meidänkin taloyhtiöön. Vanhemmat muistuttavat vanhempia lapsiaan maskien käytöstä, sillä usein maski tippuu leuan alle, kuin pysyy suun ja nenän edessä. Kaupungissamme tilanne on ollut ihan kohtuullinen. Kaikkiaan sairastuneita, siitä parantuneita ja valitettavasti myös kuolleita on 900 hujakoilla. Tällä hetkellä kaupungissamme on 243 positiivista, joista 201 on kotikaranteenissa, 40 sairaalahoidossa ja kaksi tehohoidossa.

Kuvakaappaus ForlÍn Instagram-tililtä
Kokoontumiset on edelleen kielletty maanantain jälkeenkin. Tämän vuoksi esimerkiksi urheilupuistot pysyvät suljettuna. Vaikka pihallamme on nytkin karanteenin aikana ollut neljästä viiteen perhettä samaan aikaan, ei poliisi ole voinut estää ulkoilua. Jos kaikilla on ollut maskit päällä ja vähintään metrin etäisyys toisiin, ei poliisi ole voinut muuta kuin harmitella tilannetta ulkona olijoiden kanssa. Sakkoja ei ole meidän taloyhtiössä saatu laittomista kokoontumisista.

Eli ei karanteeni seinään ole loppumassa! Todella pienin helpotuksin sitä aletaan nyt purkamaan. Kaupungissamme muistutetaan, mikäli esimerkiksi puistoissa rikotaan kokoontumiskieltoa, voidaan ne sulkea uudelleen.

Tällä viikolla uusia tapauksia tuli enää koko Italiassa +- 2000 tapausta päivittäin. Kuolleita enää noin 400 tapausta päivässä. Kaikkiaan Italiassa sunnuntaihin mennessä sairastuneita oli 209 328 tapausta, joista 28 710 olivat kuolleet.

Hitaasti ja varmasti yritetään saada asiat kuntoon. Toivon, ettei karanteenia pureta liian nopeasti ja olenkin ollut todella tyytyväinen Italian hallintoon tiukkaan linjaan Koronan hoidossa. Puoliakaan en ymmärrä tiedotteista, mutta onneksi on ihanat naapurit ja Google translator!


Lähteet:
http://www.forlitoday.it/cronaca/coronavirus-fase2-cosa-si-puo-fare-risposte-faq-governo.html

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

Kommentit

Katsotuimmat