Italian kielen opiskelua sadasta ylöspäin

Olen tullut tieni päähän! Kielen opiskelu on tyssännyt, ei seinään, mutta valtavaan muuriin. Voit lukea italian kielen alkuajan itsenäisestä opiskelustani täältä ja reilun puolen vuoden takaa tästä. Haasteita on edelleen eniten puheen ymmärtämisessä. Toisena haasteena on puheentuottaminen. Kirjoittaminen sujuu ihan hyvin, vaikka edelleen usein tarkastan kirjoittamani Google translatorin kautta. Olen vasta hiljattain oppinut, että italialaisillakin voi olla vaikeuksia ymmärtää toisiaan: kieli perustuu vahvasti taiteilija Dante Alighierin (1265-1321) teoksiin, jossa Dante yhdisti Toscanan murretta ja Etelä-Italian kieltä. Italian kieli vahvistettiin perustuslakiin vasta 2007.
 

Sain juuri marraskuun ensimmäisenä päivänä läpäistyä Duolingon viimeisen ”kokeen”, vaikka minulla oli edelleen 14 osa-aluetta käymättä. Kielitaitoni on siis teoriassa jo ihan ok, vielä kun saisi varmuutta puhua ja oppisin kuulemaan kielen kiemurat. Kokeen läpäiseminen käytännössä tarkoitti sitä, että nyt pystyn käymään viimeiset kohdat siinä järjestyksessä, kun itse haluan. Vaikeimmissa kohdissa olen junnannut pitkiä aikoja ja välillä opiskelu on tämän vuoksi tuntunut suossa tarpomiselta. Edelleen päivittäin minulla on käytössä eniten Duolingon ilmaisversio. Duolingon parhaita puolia on se, että jokaisessa osa-alueessa on pieni info asian tiimoilta ja pientä kielioppia mukana. Viimeisimmän päivityksen myötä voin myös valita kirjoitanko, puhunko vai etsinkö oikeat sanat tehtäviin. Itse olen valinnut puhuttavia vastauksia, jotta saan kokemusta puheen tuottamisesta.

Päivittäinen opiskeluhetki
Joulukuun alussa minulla tulee vuosi täyteen myös maksullisesta Mondlysta (4€/kk). Minulla vaihtui kesällä puhelin ja samalla vaikeuksia löytää jo tehdyt osiot. Sainkin selvitettyä asian helposti Mondlyn toimivan asiakaspalvelun kanssa ja pääsin jatkamaan. Olin vaihtanut vaikeusasteikkoa helposta keskivaikeaan, jolloin edistyminen nollaantui. Mondlykin on vuodessa aikalailla katsottu läpi: appin ideana on vielä Duolingoakin enemmän sanojen opiskelu ulkoa, kuin kertoa miksi mikäkin asia menee, miten menee. Mondlyssa kuitenkin hyvä puoli oli se, että esimerkiksi verbeistä sai niin menneen, tulevaisuuden kuin nykyhetken muodot yhdellä klikkauksella esille.

Kolmas käyttämäni appi, Busuu, jäi nopeasti sivulle, sillä ilmaisesta versiosta oli vaikea saada mitään irti. Myös Busuun ulkonäkö oli liian virallinen, joten mielsin sen liian koulumaiseksi. Jätin tämän appin nopeasti pois, sillä olin tehnyt ilmaiset osiot läpi alle kahdessa kuukaudessa.

Seuraava vaihe opiskelussa on haastava: minun täytyy vain päättää puhua italian kieltä KAIKILLE tutuilleni! Italialaiset ovat selkeästi meitä sosiaalisempia ja kiinnostuneempia tällaisista eksoottisista suomalaisista naapurustossa. Tunnen lähes kaikki naapurini, sillä he ovat ensimmäisistä päivistä alkaen tulleet esittäytymään ja kyselemään suomalaisesta säästä, ilma-alasta, Joulupukista.. Tuttuja ja kaverisuhteita on siis ehtinyt syntymään 1,5 vuodessa paljon, jopa tällaiselle jurolle suomalaiselle.

Koronan takia nämä tuttujen tapaamiset on jääneet aika harvaan, vaikka silloin tällöin esimerkiksi aamukahvin merkeissä kävinkin ulkona. Kaikkiaan minulla on käynyt liian hyvä tuuri: lähes kaikki tuttuni puhuvat englantia! Moni naapuri, lasteni koulun vanhemmat, eläinlääkärin odotusaulan muut asiakkaat.. Ja minua peloteltiin tänne muuttaessa, ettei englannilla pärjäisi! Oikeasti virallisilla tahoilla italian kieltä tarvitsee ja joudunkin usein pyytämään naapuriani soittamaan ja sopimaan asioita puolestani. En selviäisi millään, ilman ihania naapureitani! Ja onneksi osa naapureista, joiden kanssa olen päässyt tutustumaan, puhuu vain italiaa. Heidän kanssaan italian kieltä petrataan Gelaton (italialaisen jäätelön) ja puistoilun merkeissä.

Kuvakaappaus Youtubesta
Kuullun ymmärtämisessä minulla on edelleen eniten ongelmia. Etsin tähän apua Youtubesta, jolloin tutustuin Italiano automatico -sivustoon. Sivustolla on paljon videoita Italian kielen teksteillä, podcasteja yms. minkä avulla voin opetella kuuntelemaan ja kuulemaan italiaa paremmin. Videot ovat sopivan lyhyitä jopa keskelle arkea katsottavaksi! Videoiden opettaja yrittää opettaa italian kieltä mukavien asioiden kautta: kuuntele ja katso ohjelmia, mistä tykkäät; katso samaa jaksoa usean kerran, jotta löydät sieltä enemmän tuttuja sanoja; käytä tekstitystä ohjelmissa; etsi päivistä pieniä hetkiä kuuntelemiseen; älä paahda pitkää aikaa putkeen tai aivot väsyvät. Italian automaticossa saa paljon hyviä vinkkejä keskelle arkipäivää kielen opiskeluun. Vinkit ovat olleet oikeasti hyviä ja yksinkertaisia. Seuraava askeleeni onkin alkaa katsomaan enemmän opetusvideoita kun Mondly päättyy ja pian Duolingokin on pelattu läpi.

Siinä kun italialaiset katsovat dubattuja elokuvia rentoutuakseen, meidän perhe katsoo Pikku kakkosta, Masked singeriä ja Vain elämää, tietenkin suomeksi. Voin vannoa, että ennen suoratoistopalvelujen ja internetin aikaa italian kielen opiskelu olisi ollut helpompaa! Pakosta olisi tullut katsottua italialaisia kanavia, luettua italialaisia lehtiä, kuunneltua italialaista musiikkia radiosta. Nyt olenkin ottanut itseäni enemmän niskasta kiinni ja etsinyt italialaisia ”hömppä”-kanavia, alkanut kuunnella enemmän italialaista musiikkia ja lukea enemmän italialaisia uutisia ennen translatorilla kääntämistä. Lapset ovat jo pitkään aamuisin katselleet Rai Yoyo -nimistä lasten kanavaa, joka on kuin Pikku kakkonen, mutta oma kanavansa! Kuopuksen yksi lempiohjelma onkin nykyisin "Pocoyo", jossa italialaisille lapsille opetetaan englantia! Itselleni olen pyrkinyt valitsemaan suoratoistopalveluista nuorille suunnattuja italialaisia ohjelmia, kuten Baby ja Suburra. Katsoin myös Skyn kautta lempiohjelmaani the Walking deadia Italian kielellä. Yritin pitää ohjelmassa myös tekstityksen Italian kielellä, mutta oli vaikea pysyä kärryllä, sillä kirjoitettu ja dubattu italia erosivat paljon toisistaan, siis todella paljon. Oli kuin tekstitys olisi ollut aivan eri ohjelmasta.

Esikoisen läksyistäkin on hyötyä!
Kaikkiaan italian kielen opiskeluni alkaa olla murroksessa: teoriaa löytyy jo ja kyllähän puolessatoista vuodessa kielen pitäisi paremmin olla hallussa. Mieheni mielestä en usko tarpeeksi itseeni ja että osaisin kyllä puhua paremminkin, kuin mitä itse uskon. Näistä hetkistä kun tutut ja turvalliset appsit alkaa olla pelattu loppuun, minun tulee kehittää itselleni uusi tapa oppia kieltä niiltä osin, kuin missä itse huomaan heikkouksia löytyvän. Ehkäpä se löytyy koiran kanssa lenkillä kuunnellen italian kielisiä podcasteja tai sisustuslehtiä ostamalla. Vinkkejä otetaan vastaan!


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti vain tykkäämään ja seuraamaan! Sieltä löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia ja ruoka-aiheisia juttuja!

Kommentit

  1. Itsekin olen huomannut, että juuri vaikeimmat asiat kielen opiskelussa ovat itse puhuminen ja puheen ymmärtäminen, että ne tuntuvat aina tulevan viimeisenä. Itse olen käynyt kielikoulutuksessa saksan kielen tunneilla jo muutaman vuoden. Tuo on myös vähän minun kohdalla auttanut, niin erilaiset puhelinsovellukset, joita voi esimerkiksi matkustaessa pelailla. Kiitos kivasta kirjoituksesta!

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Moikka. Minä olen opiskellut espanjan kieltä, ja vaimo on projektissa mukana. Kieli sujuu jo suht hyvin, mutta tässä pari vinkkiä mitä itse olen kokenut hyväksi... Miten opiskella kieiä?
    Tsemppiä kielen opiskeluun!

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katsotuimmat