Viisi vuotta Italian viemänä

Meillä tuli tänään viisi vuotta kuluneeksi siitä, kun astuimme ventovieraaseen kaupunkipahaseen Italiassa. Viidessä vuodessa olen vanhentunut varmaan sata vuotta jatkuvien stressitekijöiden vuoksi, mutta kaikkiaan ihanaa täällä on ollut. Ei mikään muutos tai parisuhde ole pelkkää tasapaksua olemista, muuten myöskään onni ei tuntuisi onnelta. 



Muutto ulkomaille on kuin tuntemattomaan hyppääminen, jossa seikkailu ja epävarmuus kulkevat käsi jatkuvasti kädessä. Alussa kaikki tuntuu uudelta ja ihanalta, aivan kuin alkaisi seurustelemaan kiinnostavan ihmisen kanssa. Ei ihmekään että tätä aikaa kutsutaan myös ulkomaille muuttaessa kuherruskuukaudeksi. 


Ulkomaille muuttaminen ei ole pelkkää upeaa seikkailua ja paikkojen tutkimista. Se on elämistä ja matka, joka vie meidät läpi monien vaiheiden, muuttaen meitä ja suhtautumistamme ympäristöön.

Alkuihastus ja kuherruskuukaudet 

Ensimmäiset viikot ja kuukaudet ulkomailla ovat kuin kuherruskuukausi. Kaikki on uutta ja ihanaa, kuin lomailisi upeassa ympäristössä.Jopa kaupassa käynti on unohtumaton kokemus, varsinkin kieltä osaamattomalle. Uusi ympäristö, ihmiset, kulttuuri ja uudet kokemukset herättävät uteliaisuutta ja ihannointia. Aivan kuten alkuvaiheessa parisuhdetta, kaikki on täynnä ihastusta ja positiivisia tunteita. Mutta kuten tiedämme, kuherruskuukaudet eivät kestä ikuisesti.


Meillä kuherruskuukausi kesti kuitenkin yllättävän pitkään. En muista ensimmäistä järkytystä, mutta muistan kirjoittaneeni blogiin ensimmäisistä kulttuurishokin merkeistä syyskuussa 2019, vain vajaa puoli vuotta muuttomme jälkeen.

Todellisuus iskee iskun kasvoihin

Kun arki alkaa rutiineineen ja vastoinkäymisineen, alkavat samalla ensimmäiset haasteet ulkomaille muuttaneelle konkretisoitua. Kielimuuri, kulttuurierot ja koti-ikävän tunne voivat hiipiä mieleemme ja saada meidät epäilemään päätöstämme. Tässä vaiheessa ulkomaille muutto voi tuntua enemmänkin taakalta kuin seikkailulta, aivan kuten parisuhteessa voi tuntua ensimmäisten vaikeuksien ilmaantuessa.

Olemme aina olleet parisuhteessa todella hitsaantuneita toisiimme: olemme tehneet kaiken yhdessä siitä lähtien kun sanoimme ”Ollaanks me nyt niinko yhdessä?” Siitä on tänä vuonna pyöreät 20 vuotta. Siksi arjen paluu ei suoraan meitä iskenyt vasten kasvoja. Toisaalta myös lieväntävänä tekijän saattoi tulla maailmanlaajuinen pandemia, joka sulki kaikki Italialaiset koteihin yli 70 päivän ajaksi ja kuinka arki muuttui kaikilla ympärillä lähes kahdeksi vuodeksi Italiassa uusien sääntöjen vuoksi. Kaikilla oli samaan aikaan päällä uuteen arkeen totuttautuminen, meillä se vain sattui olemaan samalla myös uudessa kotimaassa.

Tasapaksu arki on kuin vahva kumppanuus

Mutta niin kuin vahva parisuhde kestää läpi vaikeuksien, myös ulkomaille muuttaminen voi vahvistaa suhdetta toisiimme ja uuteen kotimaahan. Opimme sopeutumaan niin Italian kulttuuriin kuin uuteen pandemian tuomaan arkeen, löysimme uusia ystäviä ja olemme rakentaneet tänne hetkellisesti oman elämämme.


Tiedämme, ettei tämä ole ikuista ja tiedämme, että tulemme vielä muuttamaan jonnekin, mielellään Euroopan sisällä. Ajan myötä alkuihastus kuitenkin on muuttunut kumppanuudeksi myös Italiaa kohtaan, joka kantaa meitä läpi vaikeuksien ja ilojen. Italiassa viisi vuotta on tuonut meille upeita ihmisiä ympärillemme ja muistoja. 


Olemme eläneet parisuhteestamme neljäsosan täällä ja lapsemme ovat kasvaneet italialaiseen kulttuuriin. Kaipaamme Tietenkin kaipaamme Suomesta tiettyjä asioita, mutta täällä on nyt hyvä. Onneksi jatkoa vielä piisaa pari vuotta, kiitos eläketurvakeskuksen etätyöpäätöksen, mutta mahtavinta on, ettei meillä ole enää kiire pois. Tämä on ollut itselläni se isoin stressin aihe.


La Dolce vita.


*** *** *** ***
Päivittelen myös pienempiä juttuja sekä Instagramissa että Facebookissa, joten rohkeasti klikkaa linkkiä; tykkää ja seuraa! Löydät muun muassa paljon pieniä extrapostauksia! Lukemisen iloa!


Kommentit

Katsotuimmat